7. července 2024 06:00
Martin Kolář

Zemřel producent Avatara a Titanicu, Cameronův klíčový parťák Jon Landau

Opustil nás muž, jenž společně s Jamesem Cameronem stvořil největší filmové trháky všech dob.

Ve věku 63 let zemřel významný americký producent Jon Landau. Podle serveru Variety podlehl rakovině. Nejvýraznější částí Landauovy kariéry byla jeho spolupráce s režisérem Jamesem Cameronem, která vedla ke vzniku filmů Titanic a Avatar.

Úmrtí potvrdil Alan Bergman ze společnosti Disney Entertainment. „Jon byl vizionář, jehož mimořádný talent a vášeň přivedly na filmové plátno některé z nezapomenutelných příběhů,“ uvedl Bergman, který označil Landaua za úspěšného a ikonického producenta.

Landau začal pracovat ve filmovém průmyslu v 80. letech. V roce 1997 vsadil na talent režiséra Jamese Camerona a stal se producentem jeho filmu o ztroskotání zaoceánské lodi Titanic. Sázka se vyplatila. Titanic se stal prvním filmem na světě, jehož příjmy ze vstupného v kinech na celém světě překonaly hranici jedné miliardy dolarů. Film také získal 11 Oscarů včetně sošky za nejlepší film. S Cameronem pak Landau pokračoval ve spolupráci na filmech Avatar a pokračování Avatar: The Way of Water.

Čtěte také: Karlovy Vary: Křišťálový glóbus získal Náhlý záblesk hlubších věcí, cenu mají i Owen a Trojan

Landau se narodil do rodiny známých televizních a filmových producentů a později působil ve významných firmách amerického filmového průmyslu. „Neumím hrát, neumím skládat hudbu, neumím vytvářet vizuální efekty, a to je předpokládám důvod, proč jsem producentem,“ uvedl Landau, když přebíral spolu s tvůrci Oscara za nejlepší film, který dostal snímek Titanic.

Zdroj: ČTK, Deadline

Video: Trailer filmu Avatar: The Way of Water

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický