17. října 2023 13:50

Nechutný podvod: Falešný scénář X-Menů 3 donutil režiséra k odchodu

Původní režisér třetích X-Menů promluvil o momentu, který ho donutil opustit projekt.

Třetí díl X-Menů s podtitulem Poslední vzdor (2006) byl prvním, kdy štábu nešéfoval duchovní otec série Bryan Singer. Režisérské křeslo po něm měl převzít tehdy nadějný talent Matthew Vaughn, který měl za sebou snímek Po krk v extázi. Jenže ještě než se stihlo natáčení rozběhnout, od projektu odstoupil. Co za tím stálo teď vysvětlil fanouškům na newyorském Comic-Conu.

Vaughn si později získal renomé komiksovou peckou Kick-Ass a do série X-Men se vrátil filmem První třída (2011), stojí taky za sérií Kingsman nebo povedenou pohádkovou fantasy Hvězdný prach. Jenže v roce 2006 byl ještě relativním zelenáčem, proto ho dost zaskočila jedna zákeřnost v zákulisí příprav celé produkce.

„Přišel jsem do kanceláře jednoho ze studiových hlavounů a zahlédl na stole scénář třetích X-Menů. Hned jsem si všiml, že je výrazně tlustější než ten, který jsem znal. Zeptal jsem se, co je to za pracovní verzi. Dostalo se mi odpovědi, že to není podstatné. Tak jsem odpověděl, že jako budoucímu režisérovi mi to jako podstatné přijde a prostě jsem scénář bez váhání otevřel a začal číst,“ naznačil Vaughn.

Hned otevírací moment ho překvapil. Storm (Halle Berry) v něm v Africe vytvoří bouři a zachrání tak žízní umírající děti. Zdálo mu to jako zajímavý i slušně napsaný nápad. Zeptal se tady přítomných, co to je za scénář: „Řekli, že je to speciální kus pro Halle Berry a já na to, že ta přece ještě nepodepsala smlouvu. A oni, že právě proto jí udělali verzi, jaká se jí bude líbit a až podepíše, tak že se to celé hodí do koše a pojede se podle původního plánu.“

V ten moment se prý zarazil a hlavou se mu prohnalo více situací, které v něm už předtím vzbudily pochybnosti. „Řekl jsem jim, že se nestíhám divit, jaký podraz chystají na oscarovou herečku. Pak ze mě prostě vypadlo, že tohle nemám zapotřebí a že tady jsem skončil... a opravdu se tak stalo,“ vzpomněl režisér.

Vaughn se tehdy obával, že když nedostane tvůrčí svobodu, nebude se moci vyrovnat Bryanu Singerovi. Když mu tedy hlavouni začali zasahovat do jeho představ, začal být zatvrzelý, přestože tušil, jaké to může mít následky.

Nakonec mu dokonce vyhrožovali, že si po odchodu od X-Menů už v Hollywoodu ani neškrtne. „Ten stejný muž později viděl Kick-Ass, zavolal mi a omluvil se mi s tím, že to tak vlastně nemyslel,“ uzavřel Vaughn, který aktuálně pracuje na rebootu Kick-Ass a čtvrtém dílu Kingsmanů.

Zdroj: The Hollywood Reporter

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný