18. července 2023 17:19

Tvůrce Thora se pustí do nové adaptace kultovní temné fantasy

Devadesátková animovaná klasika se zřejmě dočká filmové podoby od mistra precizních obrazů.

Kenneth Branagh má poměrně široký herecký i režisérský záběr. Kromě úctyhodného počtu shakespearovských adaptací má na kontě také Frankensteina, detektivku s hororovými prvky (Znovu po smrti), špionážní akčňák (Jack Ryan: V utajení), marvelovku (Thor) i urban fantasy (Artemis Fowl).

Byť jsou jeho filmy různého žánru, ražení a úspěchu, téměř vždy si zachovávají preciznost a určitou velkolepost, důraz na opulentní mizanscénu a soustředěné herecké výkony. Tento punc zřejmě brzy vtiskne i hrané filmové adaptaci jednoho z nejvýraznějších animovaných seriálů devadesátých let.

Protichůdné informace

Zprávu přinesl Belfast Telegraph, jenž mediální vody rozvířil novinkou, že Branagh, od něhož brzy uvidíme třetí filmové dobrodružství Hercula Poirota s názvem Přízraky v Benátkách, chystá filmovou verzi kultovních Gargoyles.

Novinka obletěla internet skrze takové servery jako Collider nebo Coming Soon, nicméně jim do toho hodil vidle tvůrce seriálu Greg Weisman, jenž na svém Twitteru novinku rozporuje. Studio Disney zprávu zatím nepotvrdilo, ale ani nepopřelo.

Hrdinná monstra

Seriál Gargoyles je nebývale temný počin studia Disney z roku 1994. Co se týče animace a tónu vyprávění za jeho inspirací stojí zřejmě nejlepší superhrdinský seriál všech dob Batman: The Animated Series. Pojednává o skupině gargoylů, humanoidních okřídlených monster, která přes den plní funkci kamenných soch a v noci ožívají, aby chránily středověké království před zlem. Když jednoho dne selžou, promění je královský čaroděj v sochy natrvalo, a prokletí se povede zlomit až v lehce futuristickém New Yorku.

S policejní důstojnicí jako jediným přítelem se rozhodnou dostát svému předchozímu životnímu stylu a bránit noční metropoli před kriminálními živly, zlými kyborgy, démony a zlovolným geniálním milionářem Xanatosem, jenž samozřejmě vůbec nepůsobí jako Lex Luthor.

Třebaže na první pohled byl seriál bizarní kombinací animovaného Batmana a Želv ninja, nebál se hrát si s dospělejšími dějovými motivy, jako vyrovnávání se s úmrtím milované osoby, pocity vykořeněnosti nebo problematikou rozšířenosti střelných zbraní. Kupodivu to s poetikou superhrdinských animáků docela fungovalo.

O adaptaci seriálu měl svého času zájem i výrazný hororový tvůrce Jordan Peele (Uteč, My, Nene). Pokud se informace zakládají na pravdě a Branagh skutečně hrdinné chrliče oživí, můžeme se těšit na hodně zajímavou podívanou.

Zdroje: Collider

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný