12. května 2024 09:54

Trailer oceňovaného hororu s českými kořeny děsí mrazivě realistickými monstry

Český trailer hororu Havěť

To bodnutí nebylo od jehly. Když nebylo od jehly, tak od čeho?

Do kin míří jeden z nejlepších hororů posledních let. Jmenuje se Havěť, na Rotten Tomatoes nasbíral impozantních 97 % pozitivních recenzí a odnesl si už také hromadu filmových cen, včetně dvou nominací na prestižní francouzské ceny César za nejlepší debut a vizuální efekty.

Nenechte si ujít: Nejjedovatějšího pavouka světa už našli i v německém supermarketu. Podívejte se, jak útočí na zadních nohách

Stojí za ním režisér s českými kořeny Sébastien Vaniček, jehož talent mu vynesl pozvánku do Hollywoodu – bude režírovat příští film legendární hororové série Evil Dead, v Česku známé také jako Smrtelné zlo nebo Lesní duch. Kritiky i diváky fascinuje, jak rafinovaně dokáže pracovat s různými druhy napětí i emocí a vrátit do hry jeden z nejrozšířenějších lidských strachů, tedy strach z pavouků, neboli arachnofobii. Skvěle to ukazuje i český trailer, jemuž neubírá na působivosti ani poněkud neotesaný dabing.

Vaniček má sice českou krev, ale vyrůstal na pařížském předměstí. „Myslím, že jedním z mých prvních krátkých filmů bylo video hmyzu ve sklenici, které jsem natočil ve všech podobách se světelnými efekty a zhudebnil. Nepatřím k lidem, kteří se děsí pavouků, ale přesto mě velmi zajímá, proč je za tím ten strach,“ vysvětlil filmař, proč si zvolil příběh o boji zchátralého činžáku s armádou osminohých zabijáků. Do hlavních rolí obsadil mladé herce, jako jsou Théo Christine, Sofia Lesaffre, Jerôme Niel, Lisa Nyarko či Finnegan Oldfield.

Kvalitní pavoučí horory by šly v dějinách kinematografie spočítat na prstech jedné ruky, jelikož málokdy dokázaly nabídnout opravdu přesvědčivě děsivý vizuál a nezapomenout při tom na lidské hrdiny s jejich osudy. Vaniček uspěl, o čemž svědčí i fakt, že v případě chystaného Evil Dead nebude pouze režírovat, ale byl přizván také k psaní scénáře.

Havěť dorazí do českých kin 23. května 2024.

Zdroj: Bloody Disgusting, FirstShowing

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický