23. května 2024 21:05

Král chytrých hororů je zpátky. Trailer jeho nové sci-fi láká na velmi mrazivou podívanou

Trailer filmu The Shrouds

Diváky čeká příběh onkologa, který rozjel netypickou restauraci s hi-tech hřbitovem.

Fanoušci klasika inteligentního hororu Davida Cronenberga nemuseli na jeho novinku čekat zdaleka tak dlouho, jako v případě předloňského počinu Zločiny budoucnosti, který přišel dlouhých osm let po snímku Mapa ke hvězdám. Jmenuje se The Shrouds, odbyla si premiéru v Cannes a venku jsou kromě teaseru také první recenze.

Jak už to u Cronenbergových děl bývá, kritici i diváci k nim zaujímají dost vyhrocená stanoviska, což platí i tentokrát. Server Rotten Tomatoes zatím zaznamenal 63 % pozitivních recenzí s průměrným hodnocením 5,3/10, podobně si mysteriózní sci-fi thriller vede také na Metacritic se skóre 54/100.

Příběh se soustředí na padesátiletého vizionářského byznysmana Karshe (Vincent Cassel), který při oplakávání své zesnulé manželky (Diane Kruger) přijde na neobvyklý způsob komunikace s mrtvými pomocí speciálního obleku/rubáše. Jeho inovativní hřbitov nabízí klientům možnost pozorovat postupný rozklad svých blízkých, když je však poničen, a to včetně hrobu jeho ženy, rozhodne se Karsh začít hledat viníky. Zaplete se do záhady, která ho donutí přehodnotit řadu jeho předchozích činů i postojů.

Čtěte také: 5 nejděsivějších filmů a seriálů s experimenty na lidech

Už předem bylo známo, že půjde o Cronenbergův nejosobnější film s mnoha autobiografickými prvky, jelikož v roce 2017 po nemoci zemřela jeho druhá žena a také filmová střihačka Carolyn Zeifman. Výsledný film tak podle kritiků působí jako hloubková terapie i mnohorozměrná studie truchlení. Nepanuje však shoda nad tím, zda je funkční a vtahující.

„Jde o nový typ milostného příběhu, který se zabývá trvalým spojením s mrtvými prostřednictvím snů a realisticky pojatých inovací, aniž by se musel opírat o provařené berličky, jakými jsou duchové či fantastické světy,“ chválí Little White Lies a připouští, že však dílo vyžaduje jistý typ diváka, který už je na Cronenbergovy vize z posledních let vyladěný. Ten však dostane emocionálně bohatý příběh, který umí být správným způsobem mrazivě vyšinutý.

The Guardian popisuje děsivou a klaustrofobickou atmosféru mauzolea, k níž přispívá drásavá elektronická hudba Howarda Shorea. Kriminální linka se však podle něho začne brzy rozpadat na množství konspirací a motivů, které spíše unavují než stimulují. „Dojde i na šoky, třeba prasknutí kyčelní kosti mě donutilo vyskočit ze sedadla, ale i unavenou osudovost. Možná že právě ty rubáše, o nichž se vypráví, filmu znemožňují dýchat,“ uzavírá text.

„Co jiného přináší smutek a truchlení než do vlastní minulosti zahleděný, náladový a nesourodý zmatek? V tomto ohledu působí The Shrouds jako jedna z nejlepších studií ztráty, na kterou s odstupem času můžeme pohlížet daleko smířlivěji,“ míní The Playlist.

The Shrouds zatím nemají stanoveno datum zámořské premiéry, není tedy ani jisté, zda je na plátnech uvidíme i v Česku. V dalších rolích se v nich každopádně objevují Guy Pearce, Sandrine Holt nebo Jennifer Dale.

Zdroj: The Playlist, Rotten Tomatoes

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný