21. května 2024 12:55

Nejšílenější horor roku je plný bizarní hrůzy. Šokovaní diváci v Cannes opouštěli kino

Teaser trailer hororu The Substance

Mimořádně drsný a nesmlouvavý horor byl přijat s velkými ovacemi, ale ne všichni ho dokoukali.

Demi Moore zažívá velký comeback na filmovém festivalu v Cannes s krvavým hororem The Substance, zkoumajícím ženské tělo z hodně vyhrocené perspektivy. Snímek, v němž se objevuje po boku Margaret Qualley (Tenkrát v Hollywoodu, Služka, Pozůstalí) a Dennise Quaida (Den poté, Frekvence), režírovala francouzská filmařka Coralie Fargeat (Pomsta), která se spolu s celým štábem dočkala po premiérové projekci takřka čtvrthodinových ovací. Tedy od těch diváků, kteří pohoršení neodešli ze sálu předem.

Čtěte také: Nejlepší horory 2023: Chcete se bát? Pusťte si nový Vřískot nebo Medvídka Pú

Veskrze vřelé přijetí od festivalových diváků prozatím odrážejí i recenze kritiků. Podle Rotten Tomatoes jich je 89 % pozitivních (průměrný rating 8,3/10), výtečně si vede snímek také na Metacritic se skóre 86/100. Krvavý body horor, přirovnávaný v mnoha ohlasech k tvorbě klasika tohoto subžánru Davida Cronenberga (Moucha, Videodrom, eXistenZ), vypráví příběh stárnoucí herečky (Moore), které je nabídnuta možnost speciální léčby, díky níž získá mladší a lepší repliku sebe samotné (Qualley). Obě mohou fungovat vedle sebe, střídají si však těla, což brzy začne přinášet první problémy...

Film diváky bere na opravdu divokou jízdu, v níž se míchají emoce a je v ní mnoho prostoru pro smích – někdy nad absurditou dané scény, jindy pro úlevu při pohledu na brutalitu, často nad obojím zároveň. „Film postupně graduje s mimořádně sebevědomou drzostí, která vás nechá se nahlas smát výjevům, které by vás jindy donutily křičet hrůzou,“ píše IndieWire a podobně jako ostatní chválí mimořádné nasazení Demi Moore, které zahrnovalo i scény s plnou nahotou.

„Ve své brakovosti a odmítání brát se příliš vážně by měl být film vydán na kazetách VHS a sledován doma jako pocta vrcholné éře domácí zábavy, pulpu a zaprášených klenotů podivnosti a ujetosti ze zadních poliček videopůjčoven,“ popsal The Guardian. Prestižní The Hollywood Reporter si všímá silně uchopeného feministického podtónu díla: „Nejpřesvědčivější pasáže se zabývají tím, jak společenské konvence obracejí ženy proti sobě navzájem. Film by byl silnější, kdyby se do složitostí této pravdy mohl více ponořit, než aby se o ně jen tak otřel.“

The Substance se stal jedním z hlavních kandidátů na získání Zlaté palmy, protože je součástí hlavní soutěže festivalu, jehož porotě letos předsedá filmařka Greta Gerwig (Barbie, Malé ženy, Lady Bird). Snímek prozatím nemá stanoveno datum premiéry, ale měl by dorazit do kin na většině světových trhů. Doufejme, že i na ten český.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Comic Book Movie

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný