15. května 2024 17:15

Russell Crowe jako známý nacistický zločinec. První fotky z nového válečného dramatu jsou mrazivě přesné

Film se neotřelým pohledem podívá na jeden z nejsledovanějších soudních procesů v dějinách.

Do kin míří nový thriller Nuremberg zaměřující se na slavný Norimberský proces, tedy mezinárodní soudní tribunál s 24 nejdůležitějšími válečnými zločinci nacistického Německa. Zakladatele gestapa, říšského maršála a velitele letectva Hermanna Göringa, si v něm zahraje Russell Crowe, jehož první snímky zveřejnil magazín Deadline.

Fyzická podoba se skutečným Göringem jistě nebude hlavní pointou, ačkoli Crowe působí na jediném snímku poměrně přesvědčivě. Příběh totiž bude vyprávěn z perspektivy amerického válečného psychiatra Douglase Kelleyho (Rami Malek). Ten byl prvním člověkem vedoucím rozhovory s nacistickými pohlaváry poté, co byli zadrženi. Vychází z knihy The Nazi and the Psychiatrist od Jacka El-Haie, která v roce 2013 přinesla dosud nepříliš známý pohled na aktéry procesu.

Autorem scénáře i režisérem je James Vanderbilt, který zaujal v roce 2005 historickým dramatem Truth s Cate Blanchett a Robertem Redfordem v hlavních rolích. Napsal taky filmy jako Zodiac, Vítejte v džungli nebo Vřískot 6. „Většinou mě přitahují věci, které mě zároveň děsí. Scénář mě opravdu dostal, ale zvláštním způsobem mě také emocionálně vyčerpal,“ vysvětlil Crowe, proč kývl na roli jedné z největších zrůd 20. století.

Čtěte také: Poslední výroky nejhorších nacistů – Tohle řekli těsně před oběšením v tělocvičně

Podobně to vidí i Rami Malek. „Jde o jeden z těch vzácných scénářů, na kterém nechcete nic měnit. Není tam jediné slovo, které by bylo mimo mísu. James má tak dobrý smysl pro rytmus a tempo, že při čtení cítíte jakýsi motor – hnací sílu, která vás žene od scény ke scéně,“ popsal třiačtyřicetiletý držitel Oscara za roli Freddieho Mercuryho z filmu Bohemian Rhapsody.

Amerického státního zástupce Roberta Jacksona ve filmu ztvární Michael Shannon. V dalších rolích uvidíme Richarda E. Granta, Johna Slatteryho, Colina Hankse, Leo Woodalla nebo Lydii Peckham.

Nuremberg je zhruba uprostřed natáčení, ale část materiálu uvidí za zavřenými dveřmi vybrané publikum na festivalu v Cannes. Datum premiéry dosud nebylo stanoveno.

Zdroj: Deadline, Collider

Video, které jste mohli minout: První trailer Jokera 2

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický