6. května 2024 06:00

Mikýř odhalil pravdu o kněžně Libuši. Jak to bylo s její cestou za Přemyslem?

Mikýřova hysteorie českých dějin S1 (1) – Kněžna Libuše

Osobitý humor, skeče na hraně a podivný přístup k historii. Známý influencer se pouští do českých dějin

Pověst o kněžně Libuši je jednou z nejrozpoznatelnějších součástí české kultury. Moudrá vládkyně, efektivní věštkyně a zakladatelka Prahy čelila už ve své době určitým předsudkům. Když se zastala mladšího starosty rodu, kterému starší bral pole a meze, pronesl viník zlostné: „Běda mužům, kterým žena vládne!“ Rostoucí nedůvěru ve své kompetence vyřešila elegantně – sňatkem s Přemyslem Oráčem, mužem tvrdé práce a odhodlání. Přemysl se stal knížetem, zkrotil lid zákony, zavedl poddanství a zemi řídil společně s Libuší.

Líbí se vám Mikýřova hysteorie českých dějin? Přidejte na Kinoboxu svoje hodnocení.

Čtěte také: Velký objev z Moravy. Nejstarším písmem Slovanů nebyla hlaholice, ale runy

Přemysl, Libuše, Eliška a Damián

Svéráznou dramatizaci událostí uvidíte v pořadu Mikýřova hysteorie českých dějin na Prima COOL. Populární influencer Martin Mikyska AKA Mikýř v něm s osobitým humorem sobě vlastním provází dějinami Čech. V jeho pořadu se objevují nejen odborníci na historii, ale také celebrity známé z tvorby televize Prima.

Ve skeči, ilustrujícím setkání Libuše a Přemysla, se objeví Robert Urban a Emma Smetana, představitelé seriálové dvojice Eliška a Damián v celkem povedené parodii na titulní seriál. Jak se jim zadaří v humorné poloze, můžete vidět v pondělí 6. května na Prima COOL ve 21.15. Pořad si ale už teď můžete pustit na prima+.

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný