3. května 2024 12:55

Mikýř prozradil, jaké měl známky z dějepisu. Jeho nový pořad vám vysvětlí, proč pivo bývalo lepší než voda

Martin Mikyska alias Mikýř a jeho pohled na historii

Historie fakt nemusí být suchopárný řetězec faktů, naznačil známý youtuber v rozhovoru ke svému novému pořadu.

„Představil bych to jako komediální pořad, v němž je poměr vtipy versus opravdová fakta z historie 1:3, což je podle mě ideální, protože člověk se i něco dozví. Sám jsem toho při natáčení načerpal fakt spoustu ve smyslu, že věci, které jsme se učili ve škole, mají častokrát trochu jiný kontext,“ řekl Martin Mikyska o svém novém osmidílném pořadu Mikýřova hysteorie českých dějin moderátorům ranní show CNN Prima News.

Líbí se vám Mikýřova hysteorie českých dějin? Přidejte na Kinoboxu svoje hodnocení.

Slovní hříčka v názvu je podle něho výstižná hned v několika rovinách. „Je tam i spousta teorií, jak by se alternativně mohla změnit naše historie... Uvědomil jsem si taky, že výklady a interpretace dějin z hlediska různých historických postav jsou věcí, o nichž lze stále vést spory,“ naznačil.

Hned úvodní díl se věnuje zřejmě nejslavnější vykopávce nalezené na českém území, Věstonické venuši. „Je to sexsymbol, Marilyn Monroe našich pradědů. Objevení této malé sošné sošky v roce 1925 vyvrátilo myšlenku, že keramika nebyla v dobách paleolitu ještě známá, stejně tak to shodilo myšlenku, že této korpulentní postavy lze dosáhnout pouze za pomoci fast-foodů, protože tehdy byl jenom slow food… Všechno, co začalo na našem území, začalo ženou, celebritou mezi celebritami,“ popisuje Mikýř stylem, který si nepokrytě utahuje ze seriózně pojatých popularizačních historických pořadů.

Sledujte také: Skutečné vylodění v Normandii: Unikátní dobové záběry jsou mrazivější než Zachraňte vojína Ryana

Jaký vliv měl historik Fredegar na promiskuitu ve střední Evropě? Založil franský kupec Sámo říši proto, aby uživil svoji početnou rodinu a měl na alimenty pro své potomky? Co skvělejšího nám dali Cyril s Metodějem, než je den volna v roce? Nebo proč měli Slované obrovskou spotřebu mastiček na opruzeniny? To je jen špetka z Mikýřových otázek, na které se bude snažit odpovědět s pomocí historiků i známých osobností. „V první sérii se dostaneme do doby Marie Terezie, a pokud dojde na sérii druhou, tak až do novověku,“ naznačil Mikýř, který svým youtubovým cyklem Mikýřova úžasná pouť internetem ukázal, s jakým nadhledem, zábavně i ironicky lze pracovat s fakty a informacemi.

„Jsou tam rozhovory s historiky, které se snažím různě rozhodit dloubavými a hloubavými otázkami a oni mi to kolikrát vrací a vlastně mě trollí nazpátek, což tvoří úplně nádherné okamžiky,“ popsal a poděkoval celému týmu i množství slavných hostů: „Opřít jsem se mohl třeba i o Kovyho, který pomohl ztvárnit Karla IV. Od někoho, kdo se jmenuje Kovy, by se třeba čekalo, že bude Přemysl Otakar II., jakože král železný a zlatý, takže některé fóry jsme nevyužili na plný potenciál,“ poznamenal o pořadu, který startuje na Prima COOL v ponděli 6. května od 21.15 a s týdenním předstihem lze dané epizody najít i na platformě prima+.

Čtěte také: Pohlédněte do 1000 let staré tváře. Podobu svatého Vojtěcha zrekonstruoval tým odborníků

„Dost se mi líbila informace, že v určitém období bylo bezpečnější pít pivo než vodu, protože to byl převařený nápoj a lidé nechtěli riskovat. To musela být zajímavá doba. Nebo třeba král Zikmund Lucemburský byl vzhledem k tomu, že neochránil Jana Husa, vykreslován jako hrozný záporák, ale ve skutečnosti to byl vlastně dost zdatný vladař. Třeba takové kontexty mi chyběly,“ prozradil Mikýř a přiznal, že z dějepisu míval většinou trojky, prý z důvodu, že nechtěl moc vyčnívat a trojka přece pořád znamená dobrý.

Zdroj: CNN Prima News

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický