4. května 2023 15:25

Marvel překonává svůj rekord. Strážci Galaxie 3 mají v kinech 600 verzí, na Avatara 2 se však nechytají

Vidět všechny verze filmu se zřejmě nepovede ani těm největším Marvel maniakům.

Strážci Galaxie: Volume 3 míří k divákům v šesti stovkách verzí. Režisér filmu James Gunn totiž chtěl mít jistotu, že ho fanoušci po celém světě uvidí v té nejlepší možné podobě. „Jde o rozhodně nejsložitější vydání filmu, jaké jsme kdy v Marvelu připravili,“ řekl magazínu The Hollywood Reporter viceprezident dokončovacích prací společnosti Disney Evan Jacobs.

Jednotlivé verze se budou lišit v parametrech, které budou speciálně vyladěny pro množství různých pláten a vybavení kinosálů. „Chceme se postarat, aby každý návštěvník kina ve většině zemí dostal verzi, která maximálně využije velikost plátna,“ vysvětlil Jacobs. Jednotlivé verze se budou lišit hlavně různým poměrem stran, ten se navíc bude měnit v průběhu filmu.

Třetí Strážci Galaxie v prvních zhruba 45 minutách filmu nabízejí celkem klasický cinefilní poměr 1.85, který je širší než dnes běžných televizních 16 : 9. Jenže většina filmu se pak otevře více do stran do formátu 2.29. „Poměr stran je prostředek, se kterým James Gunn pracuje jako s důležitým prvkem vyprávění,“ popsal Jacobs a dodal, že speciální péče byla tentokrát věnována i různým formátům 3D a IMAX. Co se týče vyprávění a souslednosti scén, nemusí se diváci obávat. Dostanou vždy stejný film.

Marvel je pověstný důrazem na maximální využití technických parametrů každého kinosálu. V minulosti tak dodával kinům až 500 různých verzí svých filmů, novinka je však v tomto ohledu jejich dosavadním rekordem.

Nejde však o absolutní rekord, ten drží nedávný Avatar: The Way of Water. Tento technický zázrak byl dodán do kin v neuvěřitelných 1 065 verzích – kombinace zahrnovaly různé poměry stran, formáty 3D, míry dynamického rozsahu (HDR), světelnosti, rozlišení i snímkové frekvence. Český divák si však ty nejpokročilejší verze neužil a musel za nimi vyrazit do špičkových sálů za hranicemi.

Zdroj: The Hollywood Reporter

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný