25. září 2023 11:45

Konec stávky? Hollywood se blíží k návratu do normálu, došlo k zásadnímu průlomu

Skoro pětiměsíční hollywoodská stávka je téměř u konce. Co přesně se stalo?

Zástupci zámořských filmových a televizních scenáristů (WGA) se v neděli dohodli s velkými filmovými studii, produkčními společnostmi a streamovacími službami ze sdružení AMPTP. Po schválení a podepsání nových podmínek, které by měly platit na tři roky, by se tak mohli scenáristé vrátit k práci. Herci zůstávají ve stávce, ale úspěch jejich kolegů by mohl znamenat cestu k průlomu i v jejich vyjednáváních.

„Můžeme s velkou hrdostí oznámit, že tato nová smlouva je zcela výjimečná – s významným posílením podmínek a řadou ochran pro scenáristy ve všech sektorech našeho svazu,“ stojí v oficiálním vyjádření WGA ke svým členům, v němž vyzdvihují odhodlanost a solidaritu všech zúčastněných. „Bylo to možné i díky mimořádné podpoře našich odborových sourozenců,“ poděkovali hercům.

S okamžitou platností byly odvolány veřejné protesty, a jakmile budou dohody podepsány, můžou scenáristé začít pracovat na filmových i televizních produkcích. Jako první se mají už začátkem října rozběhnout populární večerní talk shows.

Konkrétní podmínky dohody dosud nebyly zveřejněny. Protestující požadovali jasné stanovení podmínek, za kterých budou dostávat finanční kompenzace za počet repríz či přehrání na streamovacích službách, záruky týkající se velikosti tvůrčích týmů a jejich pracovních hodin, a taky mantinely v používání umělé inteligence. Odmítají například, aby studia bez jakékoli kompenzace používala jejich autorské texty k jejímu trénování.

Dohoda byla oznámena po 146 dnech, pouhých pět dní před tím, než se mohl protest stát nejdelší stávkou v Hollywoodu za více než 70 let. Otázkou zůstává, jak dlouho ještě budou stávkovat herci, kteří se přidali ke scenáristům v červenci. Bez nich se totiž zastavené filmové ani seriálové produkce nerozjedou. Herci ani nemohou propagovat projekty, které už jsou hotové a míří do kin. Nedávno tak třeba bylo zastaveno natáčení Deadpoola 3 nebo se odložila premiéra Duny 2, což dominovým efektem odsunulo i nového Pána prstenů.

Zdroj: Deadline, Variety

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný