16. března 2024 06:05

Známý herec ze Star Wars musel po akutním psychotickém záchvatu do léčebny. Matka Jakea Lloyda teď všechno vysvětlila

Hercova matka vysvětlila, jaký vliv na jeho duševní stav mělo negativní přijetí Star Wars, v nichž se objevil.

Osud Anakina Skywalkera všichni fanoušci Star Wars moc dobře znají. Podobně temnou trajektorii bohužel nabrala i životní cesta jeho nejmladšího hereckého představitele Jakea Lloyda, který Anakina ztvárnil ve filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba. Jeho matka Lisa Lloyd přiznala, že byl po nedávné psychotické příhodě téměř rok v péči odborníků.

Všechno začalo v roce 2008, kdy byla Jakeovi diagnostikována paranoidní schizofrenie. Uváděl tehdy, že žil v různých paralelních realitách, viděl lidi s černýma očima nebo míval pravidelné rozhovory se známým moderátorem Jonem Stewartem. Ke všemu se přidala ještě anosognosie, nemoc způsobující, že pacient popírá příznaky. „Nemyslel si, že potřebuje léky, nebo že by měl chodit na terapie, protože přece není nemocný,“ popsala Lisa pro Scripps News.

V roce 2015 vysadil léky a dostal se do automobilové honičky s policií a skončil ve vězení, protože léčebna prý neměla dostatečnou kapacitu. Jenže po příhodě z března 2023 se tam na deset měsíců vrátil. Když jel s matkou domů, donutil ji zastavit uprostřed tříproudé silnice. Naštěstí nedošlo k nehodě, ale od ostatních řidičů si vyslechl hodně nadávek. „Dorazila policie, pokládali Jakeovi otázky a on sice odpovídal, ale nedávalo to smysl, byl to jen takový slovní salát,“ popsala matka.

Aktuálně je na tom lépe, už se mu povedlo uchopit povahu jeho nemoci a velmi terapeutický účinek má sledování filmů, aktuálně to byl třeba film Wonka. „Byla to věc, kterou jsme nemohli dělat, když nebyl na lécích. Prostě neudržel pozornost,“ vysvětlila a zdůraznila, že chce uvést na pravou míru dlouhé roky budovanou mylnou představu, že jeho duševní chorobu spustilo negativní přijetí první epizody Star Wars.

„Hrozně se to nafukovalo. Mě to spíš štve, protože byl Jake v době premiéry malý kluk a moc ty věci okolo nepociťoval. Snažila jsem se ho chránit, nepouštět ho online,“ vysvětlila a dodala, že by u něj nemoc propukla tak jako tak, protože schizofrenie je součástí rodinné minulosti z otcovy strany. Párkrát byl sice na základě Star Wars terčem šikany ve škole, ale Jakeovo rozhodnutí seknout s herectvím bylo způsobeno spíše vyčerpávajícím rozvodem rodičů. Tehdy ho prostě chození po konkurzech přestalo bavit.

Sledujte také: Star Wars v režii Karla Zemana – Zábavný trailer ukazuje krásnou sci-fi s legendami českého filmu

Na předalekou galaxii George Lucase nikdy nezanevřel, rád na natáčení vzpomíná a nedávno třeba s nadšením dokoukal seriál Ahsoka. „Lidé si myslí, že Star Wars nenávidí, ale on je miluje,“ uzavřela.

Zdroj: Entertainment Weekly, Deadline

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný