7. února 2024 17:10

Herečka ze Star Wars žaluje Disneyho. Všechno platí Elon Musk

Vyhazov známé herečky bude mít hodně peprnou soudní dohru.

Tři roky poté, co studio Disney ukončilo spolupráci s Ginou Carano, představitelkou Cary Dune v seriálu The Mandalorian, se ho herečka rozhodla zažalovat za diskriminaci a neoprávněné ukončení smlouvy. Finančně jí při tom pomáhá miliardář Elon Musk.

Carano dostala v roce 2021 padáka za opakované projevy antisemitismu či transfobie na Twitteru a Instagramu, kde se taky hlasitě vyjadřovala k mnoha kontroverzním tématům. „Její příspěvky očerňující lidi na základě jejich kulturní a náboženské identity jsou odporné a nepřijatelné,“ stálo tehdy v oficiálním zdůvodnění.

Čtěte také: Málem hrál Anakina. Slavný herec přiznal, že bojoval o klíčovou roli ve Star Wars

Carano tvrdí, že její slova byla překrucována, aby z nich vyšla jako pravicová extremistka. Podle magazínu The Hollywood Reporter požaduje od společnosti Lucasfilm (spadající pod Disneyho) znovuobsazení do seriálu a uhrazení 75 tisíc dolarů i dalšího dodatečného odškodného.

Žalobu podává herečka až nyní, protože využívá finanční podpory Elona Muska. Ten v srpnu loňského roku zveřejnil na své sociální síti X (bývalý Twitter) výzvu: „Pokud s vámi zaměstnavatel zacházel neférově kvůli tomu, že jste něco zveřejnili nebo olajkovali na této platformě, uhradíme váš účet za právní služby.“ Carano se pokusila nabídky využít a před několika měsíci se jí skutečně ozvali právníci najatí společností X. „Z celého srdce věří v můj případ a tlačí ho kupředu,“ napsala Carano v aktuálním příspěvku.

S herečkou kromě Disneyho ukončila spolupráci taky oborová agentura UTA, například za její vystupování proti vládním opatřením v souvislosti s covidovou pandemií nebo prohlašování, že prohra Donalda Trumpa v prezidentských volbách roku 2020 je výsledkem spiknutí. „Někteří z nás byli nespravedlivě vyčleněni, obtěžováni, pronásledováni a připraveni o živobytí, protože jsme se odvážili rozproudit konverzaci, klást otázky a odmítli jsme jít s davem,“ uvedla jednačtyřicetiletá herečka a bývalá zápasnice MMA.

Taky Elon Musk má se společností Disney nevyřízené účty. Poté, co vedle mnoha dalších firem stáhla veškerou reklamu ze sítě X se zdůvodněním, že se stává pod Muskovým vedením nekontrolovanou stokou kontroverze a nenávisti, odpověděl Musk loni v listopadu vyjádřením: „Pokud se mě někdo snaží vydírat reklamou, vydírat mě penězi, ať jde do p*dele. Jděte do p*dele. Vyjádřil jsem se jasně? Doufám, že ano.“

Zdroj: The Hollywood Reporter, The Verge

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný