7. dubna 2024 06:00

8 filmů se souboji gigantických monster, které udělají radost každému fanouškovi Godzilly a Konga

Pokračování filmu Godzilla vs. Kong se vřítilo do kin a přináší potěchu z bitek mezi příšerami. Takových bijáků je dost, a zdaleka nezahrnují jen japonské titány a amerického opičáka.

King Kong vs. Godzilla

Třetí film s monstrózním Godzillou byl vůbec prvním crossoverem svého druhu. Americké monstrum z třicátých let a japonská příšera z poválečné éry si poprvé v historii daly přes ústa a založily tím tradici, kterou v kinematografii sledujeme dodnes.

Mohlo by vás zajímat: Neskutečně vzácný objev, hlásí vědci. V žaludku pradávného krokodýla našli mládě dinosaura

Pacific Rim: Útok na Zemi

Bizarní pocta japonskému mecha-anime a obzvlášť kultovní pecce Neon Genesis Evangelion ukazuje podívanou, kterou chceme víceméně všichni vidět – obří roboti, neurálně propojení s dvojicí profesionálních vojáků, versus obří monstra. Film představuje hlavně zábavný blockbuster, kde si užijeme především to, že kaiju dostane přes držku od profíka.

Kolos

Gloria (Anne Hathaway) je tak trochu loser. Její život nabere spád hned při dvou příležitostech. První je setkání s kamarádem z dětství Oscarem, tou druhou je řádění tajemného monstra v Soulu, které má na Glorii zvláštní napojení. Gloriin osobní souboj s psychotickým stalkerem přesahuje do souboje monster na druhém konci světa, což oblíbený vyprávěcí vzorec ozvláštňuje netradičním způsobem. Kaiju představuje vnitřní démony, kteří bez kontroly působí zkázu, ale pod kontrolou vyřeší problém se stalkingem.

Zlatá Sindibádova cesta

Hrdinný mořeplavec Sindibád se s posádkou, znetvořeným vezírem a osvobozenou otrokyní vydává na ztracený kontinent Lemurie, kde svedou boj s padouchem příběhu, princem Kourou (Tom Baker AKA čtvrtý Doctor Who). Ten si v klíčové chvíli přivede na pomoc groteskního obřího kentaura, který je zároveň kyklop. Souboj bizarního monstra se Sindibádem naruší Gryf, obří čtyřnohý pták, jenž má údajně reprezentovat síly dobra. Na filmu se podílel legendární animátor Ray Harryhausen, jehož práci je i po mnoha dekádách radost sledovat.

Čtěte také: Gigantopiték: Největší opici, která kdy žila na Zemi, se říká „skutečný King Kong“

Hulk

Komiksové filmy měly po roce 2000 trochu jiné ambice než dnes. Jak dokázal Spider-Man, X-Meni i Batman Christophera Nolana, superhrdinským příběhům slušel vzorec psychologického dramatu. Ang Lee natočil téměř čistou působivou psychologickou sci-fi s hrdinou, kterého mají filmaři obecně problém uchopit nějak nosně. Hlavní zápornou figurou je otec Bruce Bannera, jenž se z velmi konkrétní postavy stane lehce abstraktní figurou – Absorbing Manem, bytostí měnící formu podle materiálu, kterého se zrovna dotkne. Zeleného ranaře tak čeká zápas se zosobněnou elektřinou, humanoidním vodním tokem či skálou.

Jurský svět

Restart slavné franšízy, která zpopularizovala dinosaury, pojednává o restartu jiné franšízy, která způsobila zabití spousty lidí dinosaury. A i tentokrát to dopadne dost podobně – jen není hlavním lidožroutem Tyranosaurus, ale uměle vytvořený dinosaurus jménem Indominus Rex, monstrum schopné měnit barvu jako chameleon, klást pasti a dopředu plánovat. Hrdinům v klíčové chvíli pomůže nejen cvičený velociraptor (který je vlastně spíš deinonychus), ale také Tyranosaurus Rex. Jejich závěrečný souboj s Indominem je kulervoucí ukázkou týmové práce, při níž divácky oblíbení dinosauři porazí hlavní příšeru díky perfektní spolupráci v tandemu. S malou pomocí mosasaura.

Zastav a nepřežiješ 2

Už první díl byl hodně vymknutý z kloubů, druhý díl ale povyšuje šílený svět Marka Neveldinea a Briana Taylora na novou úroveň. Nájemný vrah Chev Chelios (Jason Statham) se zbavil jedu, který mohl oddalovat jen přísunem adrenalinu. Pro změnu mu ale ukradli srdce a dočasně jej nahradili baterií, a než svou pumpičku najde, je třeba se pravidelně dobíjet elektřinou. Po cestě potkává spoustu bizarních postav a dostává se do ještě bizarnějších situací, přičemž ta nejpodivnější je, když se během souboje s padouchem oba změní na kaiju. Scéna je natočena ve stylu starých kaiju filmů, takže probíhá na papírovém modelu města a oba herci mají na hlavě gumové masky sebe samých. A to ještě není to nejšílenější, co se v tom filmu stane...

Cesta do pravěku

Legendární české sci-fi o partě kluků, kteří projdou podivnou jeskyní a následně cestují proti proudu času, proslulo hlavně výbornými triky a špičkovou animací. Jedním z nejpůsobivějších momentů filmu je náhlý souboj stegosaura s tyranosaurem. Sice by se nikdy nemohli potkat, nicméně pro souboj monster v československém filmu jsou ideálními kandidáty. Fázově animovaní dinosauři vedou lítý a krvavý souboj, kterému čtveřice hrdinů jen fascinovaně přihlíží. Tyranosaurus má dlouhou dobu navrch, když stegosaurovi zasadí fatální kousance do hrdla, stegosaurus má ale na své straně ostnatý ocas, který nejslavnějšímu dinosaurovi způsobí těžké krvácení. Stegosaurus svým zraněním brzy podlehne, čímž klukům umožní prohlédnout si prehistorické monstrum zblízka.

Zdroj: Autorský text

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický