13. února 2024 12:10

Radši by svůj film spálil, než aby ho nechal změnit. Slavný režisér je příkladem pro všechny tvůrce

Do hotové práce si prostě nenechá slavný filmař nijak zasahovat.

Thelma Schoonmaker patří mezi hollywoodské legendy. Už přes čtyřicet let je střihačkou filmů Martina Scorseseho, přičemž po jeho boku získala tři Oscary z rekordních devíti nominací – za jejich první spolupráci boxerské drama Zuřící býk, později za snímky Letec a Skrytá identita. A letos navíc možná přidá dalšího plešouna za Zabijáky rozkvetlého měsíce.

Nikdo nemá takový přehled o různých pracovních verzích slavných Scorseseho filmů jako právě jejich střihačka. Magazínu Total Film teď prozradila, jak urputný boj musel mnohokrát režisér podstoupit s producenty a šéfy studií, aby měly konečnou podobu, jakou si představoval.

„Teprve v posledních zhruba deseti letech si konečně vydobyl všeobecné uznání jako jeden z největších režisérů. Věřte mi, že u každého z našich filmů jsme museli bojovat zuby nehty, aby je studio nezměnilo. Marty by film raději spálil, než aby se vzdal jeho podoby. Nakonec jsme vždy vyhráli, ale byl by to dlouhý a těžký boj,“ popsala Schoonmaker, která má hned tři snímky v žebříčku nejlépe sestříhaných filmů všech dob sestaveném samotnými střihači – Zuřící býk (1. místo), Mafiáni (15.) a Hugo a jeho velký objev (69.).

Čtěte také: Scorsese pobavil klipem o invazi UFO a další parádní reklamy ze Super Bowlu 2024

Její slova potvrzuje zpětný pohled na Scorseseho kariéru – ze šestnácti oscarových nominací dosud proměnil jedinou za režii snímku Skrytá identita, který přitom nebyl jeho čistě autorským dílem, ale adaptací hongkongského gangsterského thrilleru Volavka (2002).

Zdroj: Total Film, Geek Tyrant

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný