12. února 2024 00:03

Lidé nechápou Tylera Durdena, prohlásil režisér Klubu rváčů a vše vysvětlil

Existují filmové postavy, které ani po letech nepřestávají přitahovat pozornost – Tyler Durden je jednou z nich. Přesvědčte se o tom už v sobotu večer na Prima COOL!

David Fincher čelil dotazu, který se týkal jednoho z jeho nejvíce diskutovaných filmů Klub rváčů, konkrétně jeho hlavního hrdiny Tylera Durdena. V rozsáhlém profilu týdenníku The Guardian vysvětloval, proč je Durden v posledních letech oslavovaným vzorem extremistů, incelů a různých samozvaných bojovníků se světovým řádem... nebo rovnou s realitou.

„Nejsem zodpovědný za to, jak si lidé věci vykládají... Jazyk se vyvíjí, vyvíjejí se symboly,“ řekl a připustil, že se Durden stal vzývaným symbolem krajní pravice: „Je to jeden z mnoha prubířských kamenů jejich lexikonu. Netočili jsme to pro ně, ale lidé stejně vidí ve věcech, co chtějí vidět, ať už jde o malbu od Normana Rockwella nebo třeba Guernicu od Picassa.“

Klub rváčů vypráví příběh rezignované kancelářské krysy trpící nespavostí v podání Edwarda Nortona, jejíž život se změní, když narazí na chaotickou energií překypujícího prodavače mýdla Tylera Durdena (Brad Pitt). S ním založí tajný klub mužů vybíjejících si frustraci násilím, který postupně přeroste v teroristickou organizaci plánující koordinovaný útok na bankovní systém, páteř kapitalismu... Předlohou byl stejnojmenný román od Chucka Palahniuka.

Čtěte také: Klub rváčů dostal v Číně jiný konec. Jak film dopadne podle bizarní cenzury?

Film lze chápat jako kritiku odosobněné konzumní společnosti, ale její hlavní postavy jsou spíše projevem nemoci než jejím lékem. „Dělá mi problém si představit, že někdo opravdu nechápe, v čem všem je vliv Tylera Durdena negativní. Lidem, co to nedokážou pobrat, neumím dát odpověď, ani nevím, jak jim pomoci,“ uzavřel režisér filmů jako Sedm, Hra, Sociální síť, Zodiac, Zmizelá nebo nejaktuálnějšího snímku Zabiják. Ten vypráví o metodickém nájemném vrahovi (Michael Fassbender), jehož poslední akce se fatálně zvrhla.

Klub rváčů začíná na Prima COOL v sobotu ve 22.10.

Zdroj: The Guardian, Variety

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný