20. srpna 2023 06:00

Proč ve filmu Sedm pořád prší? Poznejte tajemství drsné klasiky

Magicky ponurá atmosféra filmu měla pro filmaře taky praktické důvody.

Detektivní thriller Sedm od režiséra Davida Finchera brzy oslaví třicet let od premiéry, ale přesto neztratil takřka nic ze svého temného kouzla. Tvoří ho z velké části atmosféra ponurosti a neustávající hustý déšť valící se na špinavé ulice města.

Přestože déšť nehraje v původním scénáři zdaleka takovou roli, a dokonce začíná popisem „paprsky pronikají skrze saze na oknech“, rozhodl se Fincher, že hlavní hrdinové detektivové Somerset (Morgan Freeman) a Mills (Brad Pitt) takřka nespatří slunce.

Měl k tomu samozřejmě umělecké důvody, protože kráčel v tradici žánru noirových detektivek a mnoha pozdějších filmů, které se jimi inspirovaly. Svůj důraz na nesmlouvavé, goticky laděné bezčasí si musel prosadit navzdory šéfům studia, kteří argumentovali odmítavými reakcemi diváků z testovacích projekcí. Jak už dnes dobře víme, film si své publikum našel a inspiroval celou vlnu následovníků.

Nabitý a vodou zalitý kalendář

Jenže hlavním hybatelem Fincherova rozhodnutí byl vlastně Brad Pitt, který už v té době patřil mezi nejžádanější hollywodské hvězdy a pro natáčení byl tak k dispozici pouhých 55 dní. Štáb si tak nemohl dovolit jediný den zdržení, jehož důvodem většinou bývá počasí, které neodpovídá scénáři a návaznosti scén.

Jednoduchým řešením tak bylo rovnou vše sjednotit umělým deštěm a pomoci si kamerovými filtry, jejichž používání už tehdy patřilo k fincherovskému stylu. A déšť musel být hustý, protože jemný déšť se kamerou obtížně zachycuje a zkrátka nevypadá tak dobře. Důležitý byl taky zvukový efekt, když bubnování kapek na střechu či parapet přidávalo na tenzi a působivosti i u scén v interiérech.

Biblické podobenství

Použití vyloženě záplavových dávek deště rovněž podpořilo tematické vyznění příběhu. Hlavní záporák a sériový vrah John Doe (Kevin Spacey) se v něm vnímá jako nástroj Boha sloužící vymýcení hříchu. Zde se nabízí paralela se starozákonním příběhem Noeho a jeho archy. Noe ji postavil na Boží příkaz, aby se spolu s dalšími sedmi lidmi a zástupci zvířat zachránil před potopou, která měla zničit zkažený svět.

Poté, co se Doe šestý den vzdá policii, déšť ve filmu ustane a zdá se, že dílo je dokonáno. Šokující vyvrcholení se pak odehrává ve vyprahlé krajině pod bezmračnou oblohou. Jako by všechny hříchy už byly smyty. Jenže... byly?

Zdroj: Screen Rant

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný