13. ledna 2024 06:00

Absolutní horor aneb jak se chystala epická sci-fi od režiséra Rychle a zběsile

Režisér Justin Lin se podělil o hrůznou zkušenost s přípravou jeho vysněné sci-fi.

Čekání na čtvrtý celovečerní film rebootovaného Star Trek univerza už začíná být nekonečné, ale proč si nepřipomenout třetí snímek s podtitulem Do neznáma (2016), který je mnoha fanoušky řazený mezi ty nejpovedenější počiny, přestože ho zpočátku provázela nedůvěra?

Režíroval ho totiž akční specialista Justin Lin proslulý především jako režisér pětice dílů série Rychle a zběsile. Bylo tak jasné, že nebude mít u pravověrných trekkies zrovna na růžích ustláno. Navíc se musel poprat s mimořádně složitou produkcí, kterou teď popsal v podcastu Happy Sad Confused.

Producent série J. J. Abrams mu totiž zavolal, až když se s vývojem filmu ocitnul na hraně propasti a hrozilo, že nestihne termíny. „Natáčel jsem tehdy ve Ventuře seriál Temný případ, byl čtvrtek, a najednou volá Abrams a ptá se, jestli mám rád Star Trek. Řekl jsem mu, že jsem na něm vyrostl, když jsem ho v dětství sledoval s otcem, takže je pro mě zásadní. A on, jestli bych neměl nápady na příští film. Když jsem mu předhodil, že by už měli přece chystat natáčení, tak on vysvětlil, že jsou ve skluzu a jestli se teda nechci u něj hned v pondělí zastavit,“ nakousnul Lin.

Hektické tempo tím zdaleka neskončilo, protože když Lin předložil Abramsovi svou základní představu jeho Star Treku, tak s ní slavný producent souhlasil, ale řekl, že natáčení musí začít za pět měsíců. „Nebyl žádný scénář, nebylo nic. Bylo to těžké, šlo asi o největší výzvu, s jakou jsem se dosud musel poprat,“ zdůraznil Lin a popsal, že tehdy okamžitě nasedl na letadlo do Londýna, aby si popovídal se Simonem Peggem, který nebyl u filmu pouze za hereckou hvězdu, ale už předtím pomáhal se scénářem. Nakonec k sobě do trojice přibrali ještě Douga Junga a snažili se dát v rekordním čase kompletní podobu základní kostře filmu.

Čtěte také: Proč Justin Lin odešel od roztočeného Rychle a zběsile 10? Na veřejnost unikly detaily o hádkách na place

„Teď už o tom se Simonem vtipkujeme, ale bylo to intenzivní. Sám jsem to chtěl zabalit třikrát, on čtyřikrát... Byl to pro mě splněný sen s ním spolupracovat, jenže on zastával v psaní tradiční pozvolný proces, zatímco já už byl ve Vancouveru a snažil se předávat štábu instrukce na stavbu kulis. Star Trek není jako Rychle a zběsile, každý nápad a každá scéna vyžadují náročnou stavbu kulis a my jsme neměli čas... Vážně jsem si nebyl jistý, jestli vůbec dotočíme první týden,“ vysvětlil režisér.

Vzhledem k okolnostem je vlastně úctyhodné, jak snímek v roce 2016 nakonec dopadnul. Podle Rotten Tomatoes ho pochválilo 87% kritiků a utržil solidních 343 milionů dolarů. Fanoušci každopádně doufají, že příští Star Trek bude vznikat ze méně vyhrocených okolností, když na něj nakonec budou čekat zřejmě celou dekádu.

Zdroj: The PlaylistHappy Sad Confused Podcast

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný