9. září 2023 06:00

Explozivní šípy z Ramba opravdu existují. Potvrzuje to fascinující video

Ikonický moment z rambovské série zřejmě není výmyslem scenáristů. Podle odborníka existují výbušné šípy.

I když série s válečným veteránem Johnem Rambem vznikla jako sociální kritika americké válečné politiky, většina lidí si z ní stejně pamatuje hlavně dva momenty – titulního hrdinu, jenž střílí z kulometu a u toho mocně řve, a opět titulního hrdinu, který sestřelí sovětskou helikoptéru šípem s granátem na hrotu.

První film je bezmála hlavně psychologické a sociálně kritické drama, jehož hlavní hrdina se snaží přežít s tím, co se členové speciálních jednotek opravdu naučili. Další díly sázely více na akční řežbu s psychologickým a sociálně kritickým podtextem a jejich diváci žili ve skálopevné jistotě, že k realitě má jejich pojetí akce dost daleko. V tom druhém se ale podle všeho diváci mýlili, alespoň co se vybuchujících šípů týče.

Z Persie až k Rambovi

V poměrně výživném videu kanálu Insider komentují různí experti na zbraně a bojové techniky jednotlivé scény z ikonických akčních filmů. Ať už jde o fyzické souboje z Vyproštění nebo slavný kopinický duel z Troji, experti nenechají nit suchou na ničem. Kupodivu zrovna scéna z Ramba III, kde Stalloneho borec efektivně využije šíp s granátem na hrotu, ale drtivé kritice unikne. Expert na lukostřelbu Grizzly Jim totiž potvrzuje, že Rambova výbava není tak daleko od skutečnosti.

„Šípy s granátem na hrotu, jo, to existuje. Ale jestli je to komerčně dostupné, to nevím,“ komentuje scénu Grizzly Jim. Koneckonců, podobnou výbavu najdeme i v historii, zápalné šípy nebyly nic moc ojedinělého, jak by nám dosvědčili Peršané bojující za krále Xerxa. Římané používali kopí s hrotem s přidanou pryskyřicí a sírou. Číňané v 9. století užívali váčky se střelným prachem přidělaným ke hrotu. Nebyly to vyloženě explozivní šípy, spíše zápalné.

Podle experta je Rambova výbava reálná a na určitý typ šípů – konkrétně Broadhead – je možné granát připevnit a efektivně použít. Způsob, jakým John Rambo sestřelí sovětský vrtulník, je tedy v jeho očích celkem realistický. Jak je vidět, ne vždy nám hollywoodské blockbustery lžou!

Zdroje: Screen Rant/Archery Historian

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický