27. listopadu 2023 12:15

Jak vypadá nová Pyšná princezna? Český animák ve stylu Ledového království má krásnou upoutávku

Jak vzniká nová animovaná Pyšná princezna

Do kin míří animovaná verze české pohádkové klasiky, která se ukazuje na nových snímcích a ve fascinujícím pohledu do zákulisí.

Pyšná princezna od Bořivoje Zemana z roku 1952 patří bezesporu do zlatého fondu české kinematografie. Už příští rok dostane nové 3D animované zpracování, které chce navázat nejen na filmovou i literární předlohu od Boženy Němcové, ale i na velkou a slavnou tradici české filmové animace.

Remake vzniká v česko-polské koprodukci a společně s Davidem Lisým ho režíruje Radek Beran, který je zároveň i autorem scénáře. „Lákal mě návrat k původní literární předloze pohádky Potrestaná pýcha, možnost vyzdvihnout motiv čisté lásky, díky které lze proměnit k lepšímu i svůj charakter. Zároveň jsem s radostí použil některé ikonické momenty původního filmu. Například akční scénu ze mlýna, šermovací tanec v trámoví, poskakující výběrčí daní v pytlích, zpívajícího ševce na hranici království, nebo „našli moji rádcové…“ vyjmenoval Radek Beran.

Cílem tvůrců není nijak nahradit původní filmový originál, ale spíše vytvořit opravdu velkou animovanou pohádku, která bude mít díky univerzálně srozumitelnému příběhu a aktuálnímu vizuálu potenciál i v mezinárodním měřítku. „Takové setkání látky, kterou všichni známe z dětství, nekriticky ji milujeme a je součástí našich nejosobnějších vzpomínek, se současnou moderní animací je velkou výzvou,“ dodal Radek Beran. Tvůrci tak mají díky 3D technologii téměř neomezené možnosti stylizace, vyprávění a naprostou svobodu v obrazu.

Postavy a prostředí vytváří tým výtvarníků pod vedením Jana Koníčka v pražském studiu PFX. Postavy prošly postupným vývojem, prvotní výtvarné návrhy vznikaly skicou v ruce a pak byly převedeny do 3D. Oproti předloze animovaný film pracuje se zvířátky, která sice nemluví, ale zasahují do děje a aktivně spolupracují s lidskými postavami.

Animace vzniká ve spolupráci týmu studia PFX s polským koproducentem Human, animační tým vede Rafał Schubert. Klíčovým prvkem animovaného filmu je hudební a zvuková složka. Kompozice se ujali zkušení hudebníci Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek. Na prozrazení herců dodávajících hlasy hlavním postavám si teprve budeme muset počkat.

Náročné práce na animované Pyšné princezne pokračují podle plánu, aby do českých kin film vstoupila od 7. listopadu 2024.

Zdroj: Tisková zpráva

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný