1. června 2024 07:37

6 nejsilnějších českých princezen, které vzaly osud do vlastních rukou

Princezna na hrášku rozšiřuje svět českých filmových pohádek o další ústřední ženskou hrdinku. Proto se ohlížíme za těmi, které šly štěstí naproti a šťastný konec pohádky si vybojovaly.

Princezny patří k základním pohádkovým archetypům. Byť se ustálila představa, že většinu času pasivně čekají na zachránce, z velké části jsou právě ony strůjkyněmi vlastního osudu. A někdy to byly právě ony, kdo naopak zachránil nevědomého prince. V následujícím textu najdete šest takových, které by mohly sloužit jako vzor mnohým mladým slečnám.

Lada - Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Titulní princezna v adaptaci dost znepokojivé pohádky Boženy Němcové stojí na začátku příběhu před nelehkou situací. Její království napadne dobyvačný král Kazisvět (Martin Růžek) a její otec (František Smolík) není jako vladař dostatečně průbojný. Protože se princezně Ladě (Marie Kyselková) vyhlídka na svatbu s diktátorem nezamlouvá, rozhodne se o svém štěstí rozhodnout sama a prchne do sousedního království v převleku za posluhovačku. Vlastní pracovitostí a obětavostí si nakonec dopomůže k tomu, že najde nejen pravou lásku, ale také statečného ženicha, který se Kazisvětovi dokáže postavit.

Čtěte také: KVÍZ: Jak znáte pohádku Pyšná princezna? Na place se rozhořela osudová láska

Krasomila - Pyšná princezna (1952)

Arogantní Krasomila (Alena Vránová) pohrdne nápadníkem, králem Miroslavem (Vladimír Ráž), který se vetře na její dvůr v převleku za zahradníka. Vlivem spravedlivého krále a díky možnosti poznat život prostých lidí ve vlastním království si princezna hodně upraví světonázor a její silná vůle a schopnost prosadit se ji zaměří směrem, který znamená změnu nejen pro ni, ale hlavně pro celé království.

Maruška - Byl jednou jeden král (1954)

Bývala dobrou královskou dcerou, spáchala ale ten nejhorší hřích, když vyslovila, že má svého otce ráda jako… sůl. Namyšlený král Já I. (Jan Werich) Marušku (Milena Dvorská) bezodkladně vyžene a nechá zničit veškerou sůl v království. Maruška tak musí podniknout vlastní cestu životem, najít pravou lásku a zachránit vlastního nezvedeného otce před ním samotným.

Zlatovláska - Zlatovláska (1973)

Titulní princezna (Jorga Kotrbová) vypadá celou dobu jako trofej, čistě kompoziční postava, o niž musí hrdina (Petr Štěpánek) bojovat a následně ji doručit svému králi (Jiří Holý). Jakmile je ale její milý Jiřík popraven, přebere Zlatovláska otěže aktivní postavy a využije všechnu lstivost k tomu, aby Jiříka vrátila mezi živé a krále poslala na onu druhou stranu.

Popelka - Tři oříšky pro Popelku (1973)

Popelka (Libuše Šafránková) sice jako princezna nezačíná, k titulu se ale nakonec vypracuje, přestože dostane i trochu kouzelné nápomoci. Klackovitého prince (Pavel Trávníček) párkrát zahanbí svým střeleckým umem a fyzickou zdatností, na klíčovém plese předvede svou pohotovost a přirozenou inteligenci a nakonec je to ona, kdo přiměje lehkovážného floutka dospět.

Helena - Šíleně smutná princezna (1968)

Šíleně smutná princezna (Helena Vondráčková) se rozhodně vdávat nehodlá. Od nápadníka v přestrojení Václava (Václav Neckář) si nechá poradit, aby vyhlásila smutek a ruku přislíbila tomu, kdo ji rozesměje. Jakmile je Václavova identita prozrazena, rozhodne se Helena převzít kontrolu nad situací a potměšilého prince vytrestat... ale jen něžně a přiměřeně.

Video: Trailer k filmu Princezna na hrášku

Zdroj: Autorský text

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický