30. ledna 2024 15:35

Hvězda Padesáti odstínů šedi přiznala, co musela po premiéře udělat s celou rodinou

Byla to vážně výzva, ale zkušenosti zpětně nelituje.

Jamie Dornan (41) prozradil zajímavé souvislosti o své nejslavnější roli Christiana Greye v romantickém filmu Padesát odstínů šedi a jeho dvou pokračováních. V podcastu rádia BBC přiznal, že se musel kvůli reakcím veřejnosti nějaký čas s rodinou skrývat.

Čtěte také: Filmové atentáty na Heydricha: Česká klasika zůstává nepřekonána

Film podle knižního bestseleru autorky E. L. James šel do kin v roce 2015, když si Dornan ještě užíval herecký průlom i skvělé ohlasy na krimi seriál Pád (The Fall), v němž ztvárnil rafinovaného psychopata Paula Spectora po boku hvězdné Gillian Anderson (Akta X). Jenže Padesát odstínů šedi zaujalo úplně jiným způsobem – film proměnil pět ze šesti nominací na anticeny Zlatá malina, včetně té za nejhorší herecký výkon pro Dornana, jeho hereckou partnerku Dakotu Johnson i nejhorší film roku.

V době premiéry se proto Dornan přesunul i s rodinou do sídla režisérky filmu Sam Taylor-Johnson. „Nechali nám prázdný dům na vesnici. Chvíli jsme se tam skrývali před světem a od všeho se odstřihli,“ zavzpomínal slavný herec a hned připomněl, že mu zároveň okamžitě vznikl další problém: „Vydělalo to tolik peněz, že druhý a třetí film dostaly okamžitě zelenou. Byl to zvláštní pocit, protože jsem zároveň věděl, že jsem pod smlouvou na oba, a že mě za ně čeká ještě mnohem větší zatracení.“

Zpětně už je schopný se na situaci dívat s nadhledem, protože si mezitím napravil renomé množstvím jiných rolí, například v seriálu Turista, či filmech Belfast nebo Anthropoid, kde se chopil dokonce role slavného českého odbojáře Jana Kubiše. „Hodně recenzí vyznělo stylem – je skvělý, ale pojďme nezapomenout na Padesát odstínů, kde skvělý fakt nebyl... Lituju tedy, že jsem je točil? Ne,“ zdůraznil.

Padesát odstínů byl podle něho byl fenomén, který se nebude v kinech jen tak opakovat: „Ale jsou i jiné role, které herce mimořádně svazují, třeba různí superhrdinové nebo James Bond. Zatím se mi daří se takovým kouskům vyhýbat.“

Zároveň dodal, že sám sebe nechce nijak omezovat. „Neříkám, že už nikdy neudělám nic vysokorozpočtového nebo nějakou velkou franšízu, na níž by se upíraly všechny oči... Pravděpodobně ano. Ale jsem zároveň vážně spokojený, jak to mám teď. Většinou můžu žít docela normální život. Můžu jezdit metrem a být v pohodě. Jsem ambiciózní člověk, rád si kladu cíle, ale za posledních asi deset let jsem si uvědomil, že nechci pořád vrcholy. To mě nezajímá. Jsem šťastný z obyčejné existence a vědomí, že pak jednoho dne prostě zmizím a budu hrát do konce života golf,“ uzavřel herec, jehož můžeme aktuálně můžeme vidět třeba ve druhé sezóně zmíněného Turisty.

Zdroj: BBC SoundsThe Hollywood Reporter

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný