13. března 2024 16:55

Jeden z nejlepších akčňáků roku? První recenze Opičího muže hlásí wickovskou trefu do černého

Český trailer akčního filmu Opičí muž

Milovníci krvavé akce mohou být spokojeni, jelikož snímek už brzy dorazí i do českých kin.

Dev Patel už dávno není jen tím klukem, který prorazil rolí v oscarovém hitu Milionář z chatrče. Dokazuje to jeho režijní debut Opičí muž, v němž se chopil i hlavní úlohy muže s přezdívkou Chlapec na cestě za pomstou, při níž se stává mýtickým opičím králem Hanumanem. Zámořští kritici se shodují, že jde o překvapivě suverénní kus filmařiny.

Rotten Tomatoes napočítalo 88 % kladných recenzí s průměrným ratingem 7,8/10. V rámci akčního žánru jde o výtečný výsledek, i když třeba podobně laděnému čtvrtému Johnu Wickovi se novinka nevyrovná (94 %). Skóre podle Metacritic činilo v době psaní textu 69/100, přičemž žádná z recenzí nešla pod průměr, tedy 50.

Čtěte také: Z Jacka Reachera mohl být Thor. Svalnatý borec prozradil, proč roli nedostal

„Působivé přenesení režisérovy lásky k filmům plným pohybu. Novinka působí hladce, odvážně, svěže i nezapomenutelně,“ napsal A.V. Club. „Ze řetězu utržený nářez! Nedostatek širokých záběrů z odstupu sice způsobuje, že se v něm divák občas trochu ztrácí a brání to silnějšímu emocionálnímu napojení, ale faktor intenzity a drsňáctví je zde skutečně mocný,“ uvádí IndieWire.

Většina recenzí se shoduje, že jako herec a mstitel je Patel přece jen přesvědčivější než jako režisér, protože v některých pasážích snímek ztrácí energii, přestože se všemi prostředky snaží, aby diváka stále držel v maximálním napětí. „Akce je ohromně působivá, a to jak z vizuálního, tak z vyprávěcího hlediska. Co se děje mezi ní, zážitek rozmělňuje kvůli problémům s tempem a dějovým zmatkům,“ konstatuje Collider.

„Opičího muže lze vnímat jako origin story hlavní postavy akční série, ale připadá mi ještě více jako příběh budoucí akční a zároveň režisérské hvězdy,“ chválí text kritického magazínu RogertEbert.com.

Krvavý akční thriller Opičí muž dorazí do českých kin 4. dubna 2024. V dalších rolích v něm uvidíme jména jako Sharlto Copley, Sobhita Dhulipala nebo Pitobash Tripathy. O hudbu se postaral oscarový Volker Bertelmann (Na západní frontě klid).

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný