22. září 2023 15:05

Nejlepší Star Wars od Disneyho měly premiéru přesně před rokem. Bohužel je skoro nikdo neviděl

Nejlepší Star Wars z nové éry slaví rok od premiéry. Jaké zásadní věci je nyní čekají?

Jenom si vybavím poslední epizodu a monolog Marvy o příliš dlouhém přehlížení nemoci, kterou představuje Impérium a která se postupně rozlézá do všech koutů galaxie, a ihned mi zase naskakuje husí kůže po celém těle. Ačkoliv od premiéry seriálu Andor, prequelu filmu Rogue One: Star Wars Story, uběhl už rok, to nejdůležitější – tedy boj o prestižní ceny Emmy – na něj teprve čeká. Stejně jako druhá řada, jejíž natáčení přerušily hollywoodské stávky. Jenže zatímco pochvalných textů, nominací na nejrůznější ceny a samozřejmě i skvělých ohlasů diváků, kteří si k seriálu našli cestu, je na internetu nespočet, samotná sledovanost Andora je stále důvodem ke smutku.

Andor se totiž na streamovací službě Disneyho nedočkal příliš radostných čísel. Skončil hluboko pod Mandalorianem, ale zároveň i níž než zbylé Star Wars seriály v roce 2022 Obi-Wan Kenobi a Boba Fett: Zákon podsvětí. Důvody jsou asi zřejmé – v Andorovi totiž není žádná známá postava, nejsou tu žádní Jediové, nedochází k žádným velkým vesmírným bitvám a i těch menších akčních scén je pomálu. Jenže právě tohle všechno z něj dělá jeden z nejzajímavějších směrů současných Hvězdných válek, jaké můžeme napříč médii najít.

Scenárista a tvůrce seriálu Tony Gilroy není žádný geek. Je to jen chytrý a nesmírně zkušený filmař, který si umí smysluplně rozdělit příběh, najít v něm to podstatné, a následně to divákovi stylově naservírovat prostřednictvím staromódní filmařiny, tedy natočené na lokacích, s opravdovými herci a tak, aby to strhlo. Přesně s tímto cílem ostatně Andor vznikal, takže od začátku bylo jasné, že bude cílit na dospělejší trpělivější publikum, které chce od Star Wars i něco víc než jen pouhé bzum bzum se světelnými meči. Přesto je však třeba mít se před druhou sérií na pozoru.

Ačkoliv Gilroy nadále drží otěže pevně v rukou, sám už žádnou z epizod nerežíroval. A zatímco on a jeho tým můžou být spokojeni se sledovaností, jaké se jim dostalo, samotné studio Disney a šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy by možná od Andora chtěly více, což by se mohlo projevit i na tom, že začnou do seriálu tlačit své vlastní nápady, jako třeba některé známé postavy či herce, jež by na sebe mohli zbytečně strhávat pozornost.

Jestli k tomu dojde, nebo si seriál zachová svou atmosféru a především svoji vlastní tvář, to se nejspíš dozvíme nejdříve tak za rok. Stávky se totiž pěkně protahují a produkce na takto masivní škále není zrovna nejkratší. Snad si do té doby najde k Andorovi cestu co nejvíce dalších fanoušků, aby v budoucnu mohlo vznikat více podobně dospělých projektů ze světa Star Wars a neskončilo to u téhle chválené, ale přesto tragicky přehlížené prequelové pecky.

Zdroj: Autorský text

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný