14. července 2024 06:00

7 nejlepších historických eposů, v nichž se máchá meči a nosí se sandály

Gladiátor vzkřísil „meč a sandál“. Jestli je vzkřísí podruhé, je otázka, rozhodně se však už teď se můžeme podívat na ty nejzásadnější kousky žánru.

Gladiátor

Pseudohistorická řežba Ridleyho Scotta riskovala návratem k přežitému žánru meče a sandálu a zároveň udělala hvězdu z australského drsňáka Russella Crowea. Perfektní hra se střihem, kulisy větší než život, kontrast mužného Maxima a psychotického zbabělce Commoda a brutální akce vytvořily instantní hit, na jehož pokračování se čekalo léta.

Čtěte také: Tajemství starých Římanů rozluštěno. Už se ví, proč jejich stavby vydrží víc než naše

Spartakus

Filmy z římského Kolosea by neměly moc bohatou historii, kdyby Stanley Kubrick nenatočil velkofilm Spartakus, produkovaný jeho hlavní hvězdou, Kirkem Douglasem. Velkolepý příběh o vzpouře otroků proti opresivnímu systému znamenal také Kubrickovo první setkání s obří produkcí, v níž si dost možná připadal stejně jako jeho hrdinové. Po tvůrčích neshodách s Kirkem Douglasem si ke každému dalšímu filmu vyžadoval smluvní dodatek, zajišťující mu absolutní kontrolu nad výsledným filmem.

Kleopatra

Obří podívaná zásadně nešetřila na své velkoleposti. Monstrózní kulisy, vymazlené kostýmy a hvězdné obsazení málem přivedly studio 20th Century Fox na buben a prakticky zabily žánr meče a sandálu. Značně problematická produkce, zahrnující absurdní finanční požadavky Elizabeth Taylor, alkoholismus Richarda Burtona a megalomanskou výpravu se postaraly o spektákl, který se přidal k největším milníkům kinematografie.

Jáson a Argonauti

Epická fantasy o výpravě antických hrdinů (včetně Hérakla/Herkula) za legendárním Zlatým rounem proslula zejména dechberoucí trikovou stránkou. Práce Raye Harryhausena se ve filmu otiskla především v podobě několika nezapomenutelných monster, jako jsou harpyje nebo bojující kostlivci, zároveň si vynalézavě hraje s perspektivou a vnímáním velikosti postav. Ve své epičnosti může Jásona překonat snad jen…

Souboj Titánů

Legendární film je typickým příkladem toho, jak pojmout cestu hrdiny. Ten se nijak výrazně nemění, do příběhu vstupuje jako borec a náročnými úkoly postupuje stále jako borec. Důležitý je posun v příběhu a jednotlivé souboje s fascinujícími monstry, jakými jsou například animální Medúza, záludný Kalibos nebo gigantický Kraken.

300: Bitva u Thermopyl

Adaptace komiksu Franka Millera sází na bizarní výtvarné pojetí a značně naddimenzovanou mužnost hlavních postav. Zack Snyder zde upotřebil svou úchylku pro zpomalené záběry a představil sled obrazů, které vypadají jako oživlé komiksové panely. Tato tvrďárna udělala akční hvězdu z do té doby charakterního herce Gerarda Butlera, což byl zásadní přínos kinematografii, a také vyhledávaného tvůrce ze Zacka Snydera, což přínos rozhodně nebyl.

Troja

Zkušený tvůrce velkofilmů Wolfgang Petersen zadaptoval rozmáchlý Homérův epos do úctyhodně praktického filmu o zrádnosti vysokých ambicí. Tragický akční nářez žene dopředu charismatický Brad Pitt jako Achilles a pozoruhodně zinscenovaná akce, těžící z pečlivě promyšlené choreografie a práce s kamerou.

Zdroj: Autorský text

Video: Trailer filmu Gladiátor 2

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický