29. srpna 2023 14:55

Nejlepší kriminálka roku v tajemném traileru. První recenze mluví o nové žánrové klasice

Trailer filmu Anatomie pádu

Napínavá podívaná už se stihla zařadit mezi největší filmové události roku 2023.

Napínavé kriminální drama Anatomie pádu sbírá chválu ze všech stran. Velebí ho kritici i festivaloví diváci včetně těch, kteří ho měli možnost vidět letos na festivalu v Karlových Varech. Francouzský snímek režisérky Justine Triet (Viktorie, Sibyl) tam dorazil s aurou čerstvého vítěze Zlaté palmy z Cannes, který má navíc potenciál být mezi filmy s opravdu širokým diváckým zásahem – třeba jako nedávní vítězové Trojúhelník smutku a Parazit nebo dřívější Pianista či Pulp Fiction.

Hlavní role úspěšné spisovatelky Sandry se v něm chopila výtečná Sandra Hüller, která dříve excelovala třeba v hořké komedii Toni Erdmann. Když je Sandřin manžel Samuel (Samuel Maleski) jednoho dne nalezen mrtvý, stává se ona kvůli své svéhlavé povaze hlavní podezřelou. Do vysoce sledovaného soudního procesu je jako klíčový svědek vtažen i její nevidomý jedenáctiletý syn Daniel (Milo Machado Graner). Anatomie pádu intenzivním způsobem zkoumá hranici mezi lidskostí a zákony. Zrcadlí taky pouto mezi matkou a dítětem.

Na serveru Rotten Tomatoes film nasbíral 98% pozitivních recenzí, navíc s výtečnou průměrnou známkou 8,4/10. Podobně je na tom na Metacritic se skóre 89/100. „Anatomie pádu postupně odloupává vrstvy rodinné zápletky pod drobnohledem důkladného kriminálního vyšetřování, v němž je manželství samotné hlavním podezřelým,“ chválí recenze magazínu Time Out.

Film je ve své žánrové přímočarosti přirovnáván třeba ke klasickému thrilleru Základní instinkt, který si podobně hrál se znejisťovánním diváků, zde je vše dle kritiků vyšperkováno brilantním scénářem, dialogy, hereckými výkony i analyticky strohou, ale nesmírně účinnou formou.

„Anatomie pádu je především o zásadní nepoznatelnosti člověka, jeho vztahů a nebezpečnosti snahy vytvářet o nich jednoznačné výklady – ať už jde o dítě, které si láme hlavu nad svými rodiči, nebo o soudní síň snažící se pochopit nevyzpytatelného podezřelého. Jinými slovy, je to film zabývající se vyprávěním příběhů – příběhů, které vyprávíme druhým o sobě, a těch, které si jako jednotlivci a společnost vyprávíme o těch druhých,“ shrnul The Hollywood Reporter.

Zdroj: Metacritic, Rotten Tomatoes

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný