22. května 2023 13:35

Fenomenální DiCaprio v nejlepším filmu roku. První recenze vynášejí neobvyklou detektivku do nebes

Český trailer filmu Killers of the Flower Moon

Jeden z nejočekávanějších filmů roku podle prvních recenzí doručí skutečně mimořádný zážitek... který však není pro každého.

Režisérský velikán Martin Scorsese zfilmoval oceňovanou knihu o sérii vražd v řadách indiánského kmene Osedžů, k nimž došlo ve dvacátých letech minulého století. Film si odbyl slavnostní premiéru na festivalu v Cannes a podle recenzí půjde bezpochyby o hlavního kandidáta na film roku 2023.

Rotten Tomatoes hlásí 97% pozitivních reakcí s parádním průměrným ratingem 8,5/10, přičemž ještě lépe je na tom film podle Metacritic, který zprůměroval recenze na báječných 91/100, což je nejvyšší skóre letošního roku. Stejně jako v případě Scorseseho předchozího a podobně kritiky oslavovaného filmu Irčan však novinka nebude pro každého – zejména kvůli zeširoka pojatému tempu vyprávění a třiapůlhodinové stopáži.

„Délka filmu je plně opodstatněná mistrovsky zacíleným pohledem na postupně se vyhrocující tragédii. Freska zobrazuje historický masakr, který se odráží i v současných politických hrách rozdělujících společnost,“ píše v recenzi The Hollywood Reporter. Vyzdvihuje jedny z nejlepších výkonů kariéry Leonarda DiCapria i Roberta De Nira, k čemuž jim dopomáhají temné, nejednoznačné a mnohovrstevnaté charaktery. Ještě nad nimi však dle recenze herecky ční Lily Gladstone jako Mollie – upřímná žena, jejíž srdce je ničeno událostmi, do nichž se nechala vtáhnout kvůli lásce k mamonem posedlému muži.

Mnoho recenzentů píše, že jde vlastně o klasické Scorseseho vyprávění o obsesích americké společnosti, jaké bylo vidět v jeho klasikách Mafiáni, Casino, Taxikář, Letec nebo ve Vlkovi z Wall Street. Zde je však přeneseno do westernového prostředí, které režisér naplno vytěžuje svým citem pro množství dobových detailů a pomocí atmosférické kamery (Rodrigo Prieto) a hudby (Robbie Robertson).

The Playlist si všímá, jak si je Scorsese vědom různých perspektiv a pracuje s nimi, přestože se logicky nemůže vyhnout skutečnosti, že vypráví o tragédii domorodců jako potomek bílých utlačovatelů. Právě dilemata v rozhodování postav a celková nejednoznačnost dávají filmu podle recenze sílu: „Scorcese si uvědomuje, že jde o příběh Osedžů. V závěrečné sekvenci filmu – která hravě posouvá jednání z dusného prostředí soudní síně a klaustrofobických vězeňských cel k rozhlasové hře – všechno rozlouskne tím, jak zaostří na jádro problému.“

„Killers of the Flower Moon je šokující a chvílemi zdrcujícím způsobem smutný příběh skutečného kriminálního vyšetřování, jehož detaily ho přibližují spíše hororovému žánru,“ shrnují The New York Times.

Film, v němž dále hrají třeba Brendan Fraser, Jesse Plemons nebo John Lithgow, vstoupí do českých kin 19. října 2023.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný