8. září 2023 12:00

Nejlepší detektivka roku je zároveň skvělým hororem. První ohlasy šponují očekávání na maximum

Novému dobrodružství slavného detektiva podle všeho svědčí kouzelné prostředí i žánrový příklon k mysterióznímu hororu.

Zdá se, že v případě herce a režiséra Kennetha Branagha a jeho nových filmových adaptací příběhů se slavným detektivem Hercule Poirotem bude platit okřídlené rčení do třetice všeho dobrého. První ohlasy na duchařsky a hororově laděnou novinku Přízraky na Benátkách jsou totiž veskrze vřelé.

Většina prvních diváků i kritiků se shoduje na tom, že jde o zatím o nejlepší film s Poirotem od Branagha, který překonává rozpačitě přijatou Smrt na Nilu (2022) i obecně chválenou Vraždu v Orient expresu (2017).

Diváci oceňují sice méně hvězdnou, ale parádně fungující sestavu herců v čele s Michelle Yeoh, Tinou Fey, Jamiem Dornanem, Kylem Allenem, Riccardem Scamarciou nebo Kelly Reilly. Výtečně funguje strašení, napínání i detektivní práce – pomáhá fakt, že je předloha méně známá, takže i méně diváků bude znát předem pachatele. Hodně zmínek si vysloužila také výprava, které svědčí, že se tentokrát nenatáčelo před zeleným plátnem, ale ve skutečných lokacích a pečlivě vystavěných kulisách.

„Filmu chvíli trvá, než najde svůj rytmus, ale pak se z něj vyloupne podmanivá záležitost, čemuž pomáhá nádherná výtvarná stránka, hudba a správná míra lekaček, aby vás udržela v napětí. Nečekala jsem tak důkladné zkoumání postavy Poirota, navíc v tak děsivých souvislostech, ale Branagh opět překvapil,“ tweetuje Rebecca Lewis.

Podobně to vidí i Tessa Smith: „Přízraky v Benátkách perfektně kombinují prvky tajemna a hororu, aniž by jedno převážilo nad druhým. Jde o moje dva oblíbené žánry, takže jsem velmi spokojená. Tina Fey nemá chybu!“

„Výrazně lepší než předchozí film Smrt na Nilu. Branaghova snaha o změnu ladění se z velké části povedla. Snad nejlepší herecké výkony ze všech tří jeho poirotovských filmů. Přestože byl závěr snad až příliš předvídatelný, bavil jsem se báječně,“ poznamenal Giovanni Lago. Podle Matta Donata funguje příběh spíše jako horor než jako klasická detektivka: „Sledovat Poirota, jak se snaží vyvrátit nadpřirozený původ tohoto kriminálního případu, je ideální zábavou pro halloweenskou sezonu.“

Přízraky v Benátkách vstoupí do českých kin už 14. září 2023.

Zdroj: Screen Rant

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný