16. června 2024 15:45

Nejděsivější film dekády. Nový horor s Cagem má parádní ohlasy

Trailer hororu Longlegs.mp4

Podle kritiků jde o film, který umí strašit, zneklidňovat a hlavně se zavrtat hluboko do podvědomí.

Co se skrývá, nejvíce děsí. Takové poučky se bezpochyby drží i čerstvý trailer hororu Longlegs, v němž není ani jednou pořádně vidět hlavní hvězda filmu Nicolas Cage – stačí slyšet jeho hlas, abychom zjistili, že se postará o pořádné psycho. Snímek herce, ale v poslední době už zejména filmaře se zálibou ve strašení Oze Perkinse (Mařenka a Jeníček v lese hrůzy, The Blackcoat's Daughter) je podle prvních recenzí hororovou událostí roku, možná i desetiletí.

„Film Longlegs se vám dostane pod kůži a zůstane tam. Důkladně vás ponoří do odpudivé a nepříjemné nádrže plné zla,“ vysvětluje recenze Bloody Disgusting udělující výtečnou známku 9/10. Podle Rotten Tomatoes je zámořská kritická obec ve vzácné shodě se 100 % pozitivních recenzí a průměrným hodnocením 8,7/10 – v tomto žánru skutečně výtečné skóre.

Zápletka podle recenzí vychází z výstavby klasických psychologických thrillerů jako jsou Mlčení jehňátek nebo Sedm. Pozorujeme agentku FBI Lee Harker (Maika Monroe), jak vyšetřuje příběh sériového vraha. Události ji však brzy zavedou na stopu, která jako by mířila do těch nejtemnějších hlubin.

Podle IGN (7/10) jsou slabinou filmu některé už celkem zažité postupy, které přijdou divákovi povědomé, ačkoli v tomto případě dostávají ještě přidanou ďábelskou vrstvu, která „činí známé cizím a cizí známým“. Panuje všeobecná shoda, že řemeslně se Perkins posunul na mistrovskou úroveň a sladil všechny složky do fungujícího celku – vyzdvihována je kamera, retro vizuální ladění, střih a zejména pak zvuk, kdy se ruchy velice efektivně prolínají s abstraktní a napětí pumpující hudbou.

„Čistý hororový zážitek, na jaký jsme čekali. Bezpochyby nejstrašidelnější film dekády,“ míní Flickering Myth. Podobně to vidí i Fresh Fiction: „Jde o skutečně zrůdnou záležitost, kterou jako by ukoval v pekle samotný Satan a Perkins nám ji teď předkládá jako dar našemu světu.“ Zároveň dodává, že Cage dostal prostor rozjet svůj plný rejstřík, z něhož jde mráz po zádech, a který si evidentně užil, včetně finále, které se nedrží ani v nejmenším zpátky.

Čtěte také: Nejlepší horory 2023: Chcete se bát? Pusťte si nový Vřískot nebo Medvídka Pú

„Posedlost sériovými vrahy, kterou známe z různých seriálů streamovacích služeb, vypadá proti Longlegs jako nevinné dětské hraní. Tohle je prvotřídní drtička duší!“ varuje Inverse.

Longlegs vstoupí do amerických kin 12. července 2024. Čeští diváci si s nejvyšší pravděpodobností budou muset počkat až na online premiéru.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Geek Tyrant

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický