13. listopadu 2023 10:47

Marvel na dně. Návštěvnost jeho novinky je ještě horší, než se čekalo

Nečekalo se mnoho. Přesto trojice hrdinek Marvels nezvládla přeskočit ani nízko nastavenou laťku.

Továrna na peníze s názvem Marvel Studios dostává těžkou ránu a možná si připíše největší propadák roku 2023. Čísla návštěvnosti z prvního víkendu Marvels jsou totiž ještě horší než čekali největší pesimisté. Zámořských 47 milionů a celosvětových 110 milionů je nejhorším startem ze všech MCU filmů, dokonce méně než v případě propadáku Neuvěřitelný Hulk (2008) s Edwardem Nortonem, který utržil o osm milionů víc i při tehdejší nižší ceně lístků!

Vypadá to, že se Marvels globálně dostanou na zhruba 300 milionů, což znamená, že film jich prodělá stovky. Aby se totiž dostal na nulu, musel by utržit půl miliardy, protože studio za jeho problematickou produkci v končící covidové pandemii vydalo údajně kolem 220 milionů a zhruba stejné peníze vložilo do marketingu.

Co stojí za takovým propadákem? Nemalý efekt má jistě přehlcenost superhrdiny, která je obzvlášť patrná v případě marvelovského univerza. To poslední dobou kromě filmů chrlí i množství seriálů většinou průměrné kvality a navíc vše kříží do překombinovaných mnohovesmírů, kde nic není definitivní, tedy ani zájem diváků do nich investovat svůj čas.

Nepomohla ani sázka na trojici hrdinek v čele s nepříliš oblíbenou Captain Marvel a její představitelkou Brie Larson, ani skutečnost, že film nedostal od svých hereček patřičnou propagaci kvůli herecké stávce. Vše pak zpečetily neslavné recenze.

Marvels tak nakonec v prvním víkendu utržily dokonce méně než komiksový propadák Flash (globálních 139 milionů), hůře byl na tom jen druhý Shazam! s mrzkými globálními 65,5 miliony – oba z konkurenční a komerčně už delší čas živořící stáje DC, která se však dočká kompletního restartu.

Čtěte také: Dva Batmani a mladý Superman jsou jen začátek. Vysvětlujeme divoké nové plány DC filmů

Odrazem ode dna by tak mohl být paradoxně příští rok, kdy půjde do kin kvůli zdržením spojeným se stávkami herců a scenáristů jediná marvelovka (Deadpool 3) a pak už jen pokračování Jokera s Joaquinem Phoenixem a Lady Gaga. Fanouškům by mohlo vytrávit a kvalita opět převážit nad kvantitou. Co myslíte?

Zdroj: Box Office Mojo, Deadline

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný