29. srpna 2023 18:00

Režisér Strážců Galaxie nenávidí Burtonova Batmana. Komentáře z minulosti mu zavařily v nové práci

Nový šéf DC Studios má hodně zvláštní vztah k historii filmových adaptací. Jedna z nich mu leží obzvlášť v žaludku.

James Gunn musí čelit mrazivému závanu z minulosti. Na sociálních sítích totiž kolují screenshoty jeho více než deset let starých facebookových vyjádření, kdy se účastnil debat před premiérou batmanovského snímku Temný rytíř povstal. Z nich vychází najevo, že není velkým příznivcem Nolanových adaptací, ale ještě méně pak Batmana od Tima Burtona s Michaelem Keatonem – toho totiž vyloženě nenávidí.

Jde o dost překvapivé zjištění v souvislosti se skutečností, že Gunn jako nový půlšéf DC Studios (spolu s Peterem Safranem) nedávno velebil jako kvalitní komiksovku Flashe, v němž jsme mohli vidět taky návrat Batmana v podání Michaela Keatona.

Dá se to vysvětlit více způsoby, ale mnozí fanoušci nad nimi odmítají diskutovat a někteří z nich dokonce žádají Gunnovo odstoupení, protože nový šéf filmových adaptací DC komiksů by měl mít úctu ke klasice, za jakou je Burtonovo dílo obecně považováno.

Sedmapadesátiletý Gunn, který napsal a zrežíroval trojici filmů Strážci Galaxie nebo Sebevražedný oddíl a momentálně se chystá novým Supermanem: Legacy zrestartovat filmové DC univerzum, řekl o burtonovském Batmanovi opravdu mnoho nepěkných věcí – například, že Keatonův hlas byl směšný a že herecké výkony i akční scény by stěží obstály v televizním seriálu. Nedojala ho ani temnost filmu, jelikož temný byl podle něj i Soudce Dredd se Sylvesterem Stallonem z roku 1995 a přesto šlo podle něj o otřesný film.

„Mám dost výhrad k Nolanovým filmům – ani jeden z nich nepovažuji za klasiku, a dokonce si ani nemyslím, že by byl snímek Batman začíná nějak dobrý. Ale pořád jsou lepší než první Batman,“ napsal v jednom z komentářů. Jokera v podání Jacka Nicholsona pak považuje prostě za Nicholsona z filmu Osvícení, akorát s příšerným klaunským nalíčením. „Ať jdou do hajzlu všichni, co se na téhle směšné hrůze podíleli,“ zdůraznil tehdy.

Burtonův Batman měl podle Gunna taky příšerný soundtrack od Dannyho Elfmana a byl nesmírně nudný. Odhalení, že za smrtí Wayneových rodičů stojí ve skutečnosti Joker, je podle něj plivnutím do tváře komiksovým předlohám a nedává v rámci příběhu smysl. „Navíc tu temný vládce noci ani nemůže pohybovat krkem. Dejte mi s tou kravinou už pokoj,“ poznamenal.

Ozvěny z Gunnovy minulosti můžeme brát jako vtipnou kuriozitu, každopádně si jimi jistě nezíská sympatie fanoušků, pokud jeho filmy i nová koncepce DC vesmíru nebudou fungovat. Pojďme si přiznat, že to vzhledem k jeho často dost matoucím a protichůdným výrokům reálně hrozí.

Zdroj: Comic Book Movie

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný