14. července 2023 16:17

Fanoušky neoblíbený Batman dostal režisérský sestřih. Slibuje velké změny k lepšímu

Prodloužený režisérský sestřih je podle prvních diváků údajně mnohem lepším filmem.

Batman navždy (1995) je jeden z těch komiksových filmů, na který většina fanoušků nevzpomíná v dobrém a menší část tvrdí, že ho docenila až časem. Nyní se na světě objevil jeho režisérský sestřih, který by se dal označit za určitou obdobu Snyder Cutu, v tomto případě tedy spíše Schumacher Cutu

O vylepšené verzi batmanovského filmu Joela Schumachera se jako jeden z prvních rozpovídal scenárista, režisér a herec Kevin Smith (Zack a Miri točí porno, Dogma). Ten ve svém podcastu Fatman Beyond hostil novináře a kolegu podcastera Marca Bernardina, který existenci sestřihu vypátral. Domovské studio filmu Warner Bros. existenci sestřihu nijak nepropaguje. Schumacherovo pojetí Batmana se netěší velké popularitě, takže si sami podle Bernardinových slov nejsou jistí, zda by o ještě delší verzi byl vůbec zájem.

První ohlasy na delší verzi

Režisérský sestřih má totiž mít 158 minut, tedy přes dvě a půl hodiny. Více se soustředí na psychologický vývoj hlavního hrdiny Bruce Wayna alias Batmana (Val Kilmer). Smith přiznal, že má zmíněný sestřih má k dispozici, čímž u fanoušků vyvolal hlad po jejím zhlédnutí.

Na začátku července 2023 jim Smith vyhověl a uspořádal soukromé promítání v kině Smodcastle v New Jersey. Nadšené ohlasy téměř okamžitě zaplavily Twitter. Snímek má podle nich pomalejší tempo a u mnoha scén logicky nebyl dokončený soundtrack a vizuální efekty. Nicméně většina ocenila hlubší ponor do hlavních hrdinů.

Oficiální verze filmu Batman navždy ukazuje Batmana jako mnohem vyrovnanějšího a méně násilného hrdinu, než v prvních burtonovských filmech Batman a Batman se vrací. Zachycuje Batmanův boj s padouchy Hádankářem (Jim Carrey) a Harvey Dentem, přezdívaným Dvě tváře (Tommy Lee Jones), i jeho vnitřní pochybnosti ohledně vlastního rozpolceného života.

Psychologické rovině příběhu pomáhá Batmanova nová známost v podobě psycholožky Chase Meridianové (Nicole Kidman), nabízející mu náhled do jeho vlastní duše, i uvedení Batmanova nového parťáka Dicka Graysona alias Robina (Chris O’Donnell). Robinova dějová linka odráží Batmanovy impulzivnější a brutálnější začátky. Bruce Wayne si tak musí uvědomit, kým chce vlastně být a vést tímto směrem svého novopečeného pobočníka.

Je otázkou, jak přesně je vystavěná prodloužená verze filmu, nicméně na internetu najdeme pár vystřižených scén, které Batmanovu psychologickou linku rozvíjejí. Mezi ně patří i moment po útoku padouchů Hádankáře a Dvou tváří na Waynovo sídlo, po němž hrdina upadne do bezvědomí a probudí se bez vzpomínek na superhrdinský život. S pomocí Alfreda (Michael Gough) a halucinogenního flashbacku s obřím netopýrem se Wayne opět propojí s vlastní identitou a vyrazí do finálního střetnutí.

Aktuálně není moc pravděpodobné, že se takzvaný Schumacher Cut někdy dočká dopracování a oficiálního uvedení a my se tak budeme na vlastní oči moci přesvědčit, o kolik je lepší či horší, než sestřih, který šel v roce 1995 do kin. Pokud se však pověst o znovuzrozeném filmu bude nadále šířit online světem, šance jistě povyrostou.

Zdroj: Coming Soon/World of Reel

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný