17. září 2024 12:25

James Cameron potvrdil nejkrutější film své kariéry. Kvůli atomovému eposu možná opustí Avatara

Oscarový režisér se chce do projektu pustit hned po tom, co ukončí práci na pokračováních Avatara.

James Cameron je nejúspěšnější režisér v dějinách kinematografie, takže není divu, že jeho plány přitahují značnou pozornost. Prestižní magazín Deadline teď přinesl informaci, že sedmdesátiletý filmař koupil práva na dosud nedokončenou knihu Ghosts of Hiroshima (Duchové Hirošimy) od Charlese R. Pellegrina.

Plánuje podle ní a předchozí populární Pellegrinovy knihy The Last Train from Hiroshima (Poslední vlak z Hirošimy) natočit film, který mu podle jeho vlastních slov umožní vytvořit nekompromisní kinematografické dílo. Obě knihy faktograficky zachycují události kolem atomového výbuchu v Hirošimě a zejména pak děsivé a v mnoha směrech náhodné okolnosti, které rozhodly o tom, kdo výbuch přežil a čí osud byl zpečetěn.

Film dostane název podle první z knih (The Last Train from Hiroshima) a zaměří se na konkrétní příběh muže, který přežije výbuch v Hirošimě a podaří se mu dostat na vlak do Nagasaki, kde se mu podaří přežít i druhý z atomových útoků, jimiž USA donutily Japonsko ke kapitulaci na sklonku 2. světové války. Odhaduje se, že obě bomby zabily až 246 tisíc lidí.

Čtěte také: Spielberg natočí film o UFO s hvězdami Oppenheimera a Rivalů

„Jde o téma, které chci zfilmovat už roky, ale potýkal jsem se s tím, jakým způsobem,“ popsal Cameron pro Deadline. „Setkal jsem se s Cutomuem Jamagučim, který přežil Hirošimu i Nagasaki, jen pár dní před jeho smrtí. Bylo to v nemocnici, kde nám předal štafetu svého osobního příběhu a já cítím, že ho musím vylíčit pro budoucí generace,“ vysvětlil. Autor knih Pellegrino už s Cameronem pracoval jako vědecký konzultant na filmech Titanic a Avatar, ale i na jeho podmořských dokumentech.

Cameron momentálně pracuje na třetím Avatarovi s podtitulem Fire and Ash, který vstoupí do českých kin 18. prosince 2025. Série má zatím naplánovaných pět filmů, ale zdá se být čím dál pravděpodobnější, že Cameron plánuje předat režisérské křeslo jinému tvůrci a u dalších filmů už zůstat pouze jako producent. Prohlásil totiž, že se chce na novou látku vrhnout co nejdříve, jakmile mu to dovolí práce na Avatarech.

Zdroj: Deadline, Variety

Video: český trailer filmu Avatar - The Way of Water

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický