8. září 2023 16:30

Gandalfa odmítly hned dvě herecké legendy. Ian McKellen vzpomíná, jak dostal svou nejslavnější roli

Populární herec nebyl první ani druhou volbou tvůrců filmové série Pán prstenů. Asi nikdo dnes nepochybuje, že byl však volbou nejlepší.

Ian McKellen v aktuálním rozhovoru pro magazín Variety připomněl, jak zvláštní byly okolnosti, které mu přinesly jeho nejslavnější roli Gandalfa ve fantasy sériích Pán prstenů a Hobit. „Když dostanete jakoukoli roli, prakticky vždycky už oslovili někoho před vámi, zkrátka nejste první. V mém případě to s jistotou platilo u Gandalfa,“ naťukla čtyřiaosmdesátiletá britská herecká legenda.

„Odmítl je Tony Hopkins a rozhodně je odmítl taky Sean Connery. Zajímalo by mě, jak se na svůj krok dívali zpětně, museli se cítit jako hlupáci,“ připomněl. Už dříve rozebral, že dodnes nechápe, jak se nakonec dostalo na něj. „Hercům, kterým to nabídli přede mnou, se asi dost nelíbila představa, že by museli žít rok na Novém Zélandu. Možná ani nevěděli, kde to vlastně je. Každopádně jejich smůla,“ rýpnul si v magazínu GQ.

Kdo však měl o roli Gandalfa mimořádný zájem a málem ji McKellenovi vyfoukl před nosem, byl Christopher Lee. Toho však chtěl režisér Peter Jackson jednoznačně pro roli Sarumana. Musel kvůli tomu s hercem absolvovat perné chvilky při castingu, které popsal později pro Entertainment Weekly. Lee během zkoušek trval na tom, že bude Gandalfem a odmítal si připustit, že role byla přislíbena McKellenovi.

„Došlo to tak daleko, že chtěl před běžící kamerou prostě přehrávat repliky Gandalfa,“ vzpomněl Jackson a vysvětlil, že Lee toužil vystoupit ze své herecké škatulky zlých a démonických charakterů. Nakonec Sarumana vzal, ale během natáčení třeba zdůrazňoval štábu, že jeho postava vlastně není padouchem, nebo McKellenovi před všemi připomínal, že hraje part, který měl být jeho. Umíte si představit, že by se oba herci v rolích čarodějů prostě přehodili?

Zdroj: AV Club, Variety

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný