3. října 2024 14:20

Největší velikán naší doby se vrací z hereckého důchodu. Jaký film ho k tomu donutil?

Držitel tří Oscarů za hlavní mužskou roli se vrací před kameru i přesto, že Hollywood před sedmi lety definitivně opustil.

Daniel Day-Lewis (67) ukončil v roce 2017 filmem Nit z přízraků svou oslavovanou hereckou kariéru a předem prohlásil, že ho z důchodu jen tak něco nedostane. Po sedmi letech jsme se však dočkali nečekaného comebacku. Má k němu speciální důvod, jde totiž o snímek Anemone režírovaný jeho šestadvacetiletým synem Ronanem Day-Lewisem.

Půjde o Ronanův celovečerní debut, dosud se věnoval především umění a krátkým filmovým formám. Otec a syn spolu navíc napsali scénář. Bude příběhem zachycujícím bohatost i složitost vazeb mezi otci, syny a bratry. V dalších rolích uvidíme Seana Beana (Pán prstenů, Troja, Hra o trůny), Samanthu Morton (Minority Report, Živí mrtví) nebo Samuela Bottomleyho (Jak mít sex).

„Jsme nesmírně šťastní, že můžeme spolupracovat s vynikajícím vizuálním umělcem Ronanem Day-Lewisem na jeho prvním celovečerním filmu spolu s Danielem Day-Lewisem coby jeho tvůrčím parťákem. Napsali skutečně výjimečný scénář a my se těšíme, až tuto vizi společně s týmem společnosti Plan B představíme divákům,“ stojí v prohlášení Petera Kujawskiho, šéfa Focus Features.

Čtěte také: Nechte Harryho Pottera na pokoji. Kandidát na nového Brumbála poslal předělávku do háje

Mezi herci je málo oceňovanějších jmen než jakým je Daniel Day-Lewis. Rodák z Londýna je držitelem tří Oscarů za hlavní role ve filmech Moje levá noha (1990), Až na krev (2008) a Lincoln (2012). Další tři nominace získal za snímky Ve jménu otce, Gangy New Yorku a Nit z přízraků.

U diváků nejvíce rezonoval jako Sokolí Oko ve snímku Poslední Mohykán, Bill přezdívaný Řezník z Gangů New Yorku nebo Newland Archer z dobové romance Věk nevinnosti. Pracoval s těmi největšími režiséry současnosti, jakými jsou Martin Scorsese, P. T. Anderson, Steven Spielberg, Michael Mann nebo Jim Sheridan.

Zdroj: Deadline, The Guardian

Video: Trailer filmu Až na krev

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický