29. srpna 2023 14:25

Zatracený Harry Potter! Obyvatelé malé britské vesničky proklínají slavného kouzelníka

Byla to idylka, jenže pak přišel Harry Potter a klidný život místních zůstal jen vzdálenou vzpomínkou.

Malham je vesnička uprostřed malebné krajiny asi 60 kilometrů severozápadně od britského Leedsu. Čítá zhruba 250 obyvatel, kteří si však moc klidu neužijí. Terorizují je totiž záplavy fanoušků Harryho Pottera z celého světa, jelikož se kousek za vesnicí nachází místo, které si mnoho z takzvaných Potterheads prostě nemůže nechat ujít.

Jedná se o skalní útvar nazývaný Malham Cove, který se objevil ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 z roku 2010 (viz galerie). Místní krajina tradičně láká milovníky výletů a přírody, ale v posledních letech zde převažují instantní turisti – dorazí autem, rychle nasají atmosféru, nafotí snímky na sociální sítě, nechají po sobě nepořádek a zase odjedou.

„Je to absurdní, parkují prostě všude. Když je upozorníte, že nejde o parkoviště, většinou si vyslechnete salvu nadávek. Kdybychom po nich neuklízeli odpadky, bude to tady vypadat otřesně... Nejhorší jsou pytlíky na psí výkaly. Proč, když už je použijí, tak je pak někam pohodí?“ popsal jeden z místních Brian Jackson pro Teesside News.

Další z obyvatel Annabelle Bradley si posteskla, že se Harry Potter v místní lokalitě ani pořádně netočil: „Nikdy tu nebyl celý štáb s herci. Párkrát si skálu a vodopád zabrali z helikoptéry a udělali pár pomocných scén. Zbytek pak s herci dodělali ve studiu.“ Doby, kdy byla skála místem přirozené krásy, jsou podle Petera Laytona dávno pryč: „Kdybychom zde pravidelně vlastními silami neuklízeli, nebyla by to přírodní scenérie, ale skládka.“

Samospráva hledá řešení, jak se vypořádat s novým druhem turismu, protože omezení parkování nebývá respektováno a ani navýšení počtu odpadkových košů nepřináší výsledky, stejně jako cedule žádající o respekt k místním a krajině. Pokud si má vesnice zachovat svou povahu a kouzlo, zřizování velkých parkovišť a turistických center taky nepřipadá v úvahu.

Obyvatelé se teď obávají, že chystané seriálové zpracování Harryho Pottera oživí i zájem o filmy a turistů ještě přibude. Mnozí přitom tajně doufají, že nový příběh z Bradavic turisty jednoduše pošle někam jinam.

Zdroj: Screen Rant, Teesside Live

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný