8. srpna 2023 20:15

Vymazali Rowlingovou od Harryho Pottera. Jak to transgender manažer vysvětlil?

J. K. Rowling se v posledních letech ocitla ve středu mnoha kontroverzí, ale... tohle už je trochu extrém.

Muzeum popkuktury v americkém Seattlu oslavuje ve své expozici taky Harryho Pottera, ale jinak je tomu s jeho autorkou J. K. Rowling, po které jako by se v něm zem slehla – její jméno bylo ze všech vystavených věcí odstraněno. Jak vysvětluje oficiální blog muzea, důvodem jsou její výroky na adresu transgender osob.

„Ve světě Harryho Pottera existuje jistá chladná, bezcitná a radost vysávající bytost. V tomto případě to však není Mozkomor,“ napsal projektový manažer muzea Chris Moore, který je sám transgender. „Prozatím se kurátoři rozhodli z galerie odstranit všechny artefakty, které se jí týkají... Není to dokonalé řešení, ale jsme ho schopní udělat v krátkodobém horizontu, zatímco se budeme rozhodovat, jaký zvolíme dlouhodobý postup,“ stojí ve vysvětlení.

Harry Potter prozatím zůstává součástí výstavy. „Rádi bychom se přiklonili k internetové teorii, že tyto knihy byly ve skutečnosti napsány bez autora, ale zmíněná osoba je se svými velice nenávistnými a rozdělujícími názory příliš hlasitá, než abychom ji mohli ignorovat,“ píšou tvůrci expozice. Své rozhodnutí ponechat Pottera v muzeu pak zdůvodňují taky skutečností, že herečtí představitelé z filmových adaptací jako Daniel Radcliffe, Emma Watson nebo Rupert Grint vyjádřili svůj nesouhlas se slavnou autorkou.

J. K. Rowling se poslední dobou drží spíše v ústraní. Neobjevila se na oslavě čtvrtstoletí od vydání první knihy s Harrym Potterem, ale aktuálně se podílí na jeho seriálové adaptaci. Nedávno se taky v podcastu snažila své výroky směřované k transgender komunitě vysvětlit. V podstatě však řekla, že si za nimi stojí.

Zdroj: Deadline, MoPop - official blog

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný