27. května 2024 13:00

Skvělé recenze nepomohly. Furiosa kina nenaplnila a má to prosté vysvětlení

Filmové léto roku 2024 nenastartoval ani povedený příspěvek do oslavované akční série.

Nečekaly se zázraky, ale snímku Furiosa: Sága Šíleného Maxe se nepodařilo naplnit ani realisticky nastavené odhady, které mluvily o zámořském otvíráku 31 milionů dolarů. Nakonec si Furiosa v amerických kinech přišla na 25,6 milionu a stěží porazila animák Garfield ve filmu (24,8). Celosvětově pak utržila 58,8 milionu, což nevěstí nic dobrého pro budoucnost franšízy Šílený Max.

Bylo by velikým překvapením, kdyby si na sebe snímek dokázal vydělat, jelikož měl rozpočet 170 milionů dolarů a také nákladnou marketingovou kampaň, takže by potřeboval podobnou částku jako jeho předchůdce Zběsilá cesta (2015). Ta sice byla svého času velice diskutovaná a obdivovaná, ale sotva se zaplatila s tržbami 380 milionů dolarů.

Všichni věděli, že postapokalyptická vize filmaře George Millera je příliš nekompromisní, aby se z ní stal všeobecný fenomén. „Navzdory vynikajícím recenzím a dobrému hodnocení diváků se jedná o slabý start,“ řekl magazínu Variety odborník na tržby David A. Gross z poradenské společnosti Franchise Entertainment Research.

Jako hlavní problém vidí skutečnost, že jde o prequel, který zcela změnil herecké obsazení, podobně jako tomu bylo třeba v případě propadáku Solo: Star Wars Story. Výjimku nedávno znamenal úspěch Hunger Games: Balada o ptácích a hadech s tržbami 337 milionů při nízkém stamiliónovém rozpočtu, jenže i tam byla návštěvnost výrazně nižší než v případě původní ságy s Jennifer Lawrence.

„Ukázalo se, že Furiosa je filmem s ještě užší skupinou fanoušků, než se čekalo. Potvrzuje se, že prequely s přeobsazenými postavami se běžným divákům těžko prodávají,“ míní Shawn Robbin z Box Office Theory. Jádro fanoušků série, která začala už v roce 1979 jako nízkorozpočtová záležitost pro fajnšmekry, navíc tvoří starší muži. Přechodem k ženské hlavní hrdince nerozšířil dostatečně cílovou skupinu, aby vyvážil, že v novém dobrodružství zcela chybí právě samotný Max.

Čtěte také: 6 megalomanských hitů a propadáků, které odvážní filmaři zaplatili z vlastní kapsy

Furiosa završila tragický filmový květen, v němž propadla už akční komedie Kaskadér s Ryanem Goslingem nebo rodinný film Imaginární přátelé s Ryanem Reynoldsem. Království Planety opic sice není v červených číslech, ale nad dalším pokračováním také visí otazníky. Stále má však vyšší šance než Šílený Max, který se zřejmě na dlouhý čas ztratí kdesi v pustině.

Zdroj: Box Office Mojo, Variety

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný