26. května 2024 06:05

6 megalomanských hitů a propadáků, které odvážní filmaři zaplatili z vlastní kapsy

Filmaři jsou lidé umělecky ambiciózní a jejich velkolepé vizi často překáží nedostatek finančních prostředků. Nebývá ale zas tak neobvyklé, že svůj sen prostě uhradí z vlastních dispozic, jako to udělal Francis Ford Coppola se 120 miliony dolarů za Megalopolis. Tady máte pár příkladů.

Horizon: Americká sága

Kevin Costner je svými fanoušky pamatován v mnoha rozličných rolích, nejvíce je ale spjat s žánrem westernu. Do čtyřdílného eposu z období americké občanské války nasypal herec, scenárista a režisér úctyhodných 38 milionů dolarů. Je to sám o sobě dost risk, moderní diváctvo klasicky pojatým westernům totiž příliš nepřeje. Osvědčený Costner, podepsaný pod klasickým Tancem s vlky, kultovní Krajinou střelců či seriálem Yellowstone, je ale nicméně sám o sobě značkou, která by mohla do kin pár diváků přivést.

Čtěte také: Nejslavnější přestřelka Divokého západu byla výrazně kratší, než si myslíte

Impérium vrací úder

Hvězdné války byly navzdory očekávání obřím hitem a pokračování bylo na spadnutí. George Lucas si ale brzy začal uvědomovat, že jestli nechce nad vysněnou ságou ztratit kreativní kontrolu, musí držet všechny přípravy ve svých rukou. A to včetně financí. Z tržeb svých předchozích filmů a nemalých bankovních půjček nakonec film zafinancoval částkou 33 milionů dolarů. Naštěstí bylo nehorázným hitem i pokračování osudů Luka Skywalkera, jinak by se totiž velkolepá vesmírná fantasy stala majetkem banky.

Othello

Orson Welles byl jedním z nejambicióznějších filmařů své doby a také jedním z nejtalentovanějších režisérů. Pochopitelně se tedy pustil do natáčení jednoho z nejslavnějších kusů Williama Shakespeara z pozice režiséra, hlavní role a nakonec i producenta. Během natáčení totiž jeden z italských producentů vyhlásil bankrot, a tak Welles financoval film z vlastní kapsy, což nebylo snadné. Na rozpočet Othella Welles například vydělával rolemi ve filmech, jako je klasický Třetí muž. Boj o finance byl tak krutý, že se dost významně podepsal na podobě snímku. Protože filmaři museli vrátit nezaplacené kostýmy, odehrává se finále Shakespearovy tragédie v tureckých lázních.

Umučení Krista

Mel Gibson je kovaný katolík a natočení posledních okamžiků svého pána a spasitele se stalo jeho srdcovou záležitostí. Adaptace torture porna Clementa Brentana Život a hořké umučení Pána našeho Ježíše Krista neskryje své ambice, když zahrnuje velkolepé kostýmy a dialogy v mrtvých jazycích. Bizarní film nese rukopis tvůrce, jenž měl nad snímkem absolutní kontrolu, a to včetně produkce, která stála 30 milionů dolarů.

Riddick

David Twohy a Vin Diesel prosluli nízkorozpočtovým sci-fi hororem Černočerná tma a čas od času se vrátí k plánům na další pokračování. Pokus učinit z osudů bystrozrakého zabijáka další Star Wars byl spíš neúspěch, a tak se se třetím dílem, nazvaným prostě Riddick, vrátili ke komornějším kořenům s nadějí, že se jim franšízu podaří nakopnout. V první řadě bylo třeba získat nad filmem kreativní kontrolu, kterou studio ochotně vyměnilo za Dieselovo cameo ve filmu Rychle a zběsile: Tokijská jízda. Dál pak Dieselovi nezbylo, než snímek za 38 milionů dolarů financovat z vlastních rezerv, a to za pomoci vlastních úspor, bankovních půjček a ručení vlastním domem. „Kdybych film nedokončil, byl bych bezdomovec,“ okomentoval potom divokou produkci herec.

Bojiště Země: Sága roku 3000

L. Ron Hubbard nejenže založil scientologickou církev, ale také psal sci-fi. Jeho látka zaujala Johna Travoltu, který produkoval adaptaci jedné z jeho knih. Už první fotky vypadaly zle, Travolta však film za 73 milionů dolarů propagoval, jak mohl, označil ho za „Star Wars, jen o něco lepší.“ Výsledek nebyl o něco lepší. Vlastně byl mnohem, mnohem horší. Film propadl a získal pověst jednoho z největších průšvihů začátku milénia.

Video: Trailer k filmu Megalopolis

Zdroje: Screen Rant/Deadline

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný