16. února 2024 11:50

Jedna z nejlepších sci-fi všech dob? První reakce na Dunu 2 jsou konečně online

Podle nadšených reakcí má před sebou druhá Duna nelehkou výzvu – bojovat s přehnanými očekáváními diváků.

Duna: Část druhá ve všech ohledech zúročuje příběh nastartovaný úvodním filmem. První reakce zámořských novinářů ji označují za mistrovské dílo nebo nejlepší sci-fi podívanou této generace. Chválu si vysloužilo precizně vystavěné vyprávění, herecké výkony, akce, hudba i omračující vizuální stránka.

„Filmařský triumf, který je monumentálnější než jednička, ale zároveň i mnohem komornější. Denis Villeneuve dokázal z trochu odtažité druhé poloviny knihy vytáhnout vše podstatné do strhujícího a akcí nabitého eposu. Bitevní sekvence zvládnuté na úrovni Pána prstenů: Dvou věží. Zendaya září hvězdnou silou,“ napsal redaktor magazínu Inverse.

Podobně oslavná slova zvolil i Griffin Schiller z FilmSpeak, který poznamenal, že i dva dny po projekci v něm zážitek uzrává a vynořují se nové momenty, výjevy i hudební motivy od Hanse Zimmera: „Jde nejen o vrcholné dílo Denise Villeneuva, ale i definující sci-fi ságu celé generace. Tragický příběh o korupci a slepém fanatismu, velkolepý, oduševnělý, s inspirujícím citem pro estetiku i atmosféru, která přesně odráží bouřlivou cestu hlavního hrdiny.“

Film se podle kritiků může opřít také o výkony a charisma svých herců. „Timothée a Zendaya mají přirozenou chemii, fungují i jemná gesta a humor,“ všiml si Dorian Parks z Geeks of Color. „Austin Butler je naprosto přesvědčivý, podmanivý a svůdně zlý. Rebecca Ferguson opanuje plátno a je z ní cítit uhrančivá moc. Florence Pugh předvádí nejlepší výkon své kariéry,“ shrnula Courtney Howard z Fresh Fiction.

Našla se i kritičtější slova? Scott Mendelson z The Outside Scoop se domnívá, že film za polovinou ztrácí páru: „Podobně jako první film, má i tento dvě a půl hodiny. Po úvodních devadesáti minutách mu dojde děj a pak přešlapuje na místě až do vyvrcholení.“ Lehké zkrácení by uvítal i Gregory Ellwoood píšící pro The Playlist, nicméně Steve Weintraub z Collideru měl opačný problém: „Jedna stížnost by byla. Přál bych si, aby to bylo delší. Nedělám si legraci, klidně bych se díval ještě hodinu.“

Čtěte také: Blíží se dva nové filmy s Predátorem. Jeden je z budoucnosti, fanoušci mezi nimi našli propojení

Snímek režiséra Denise Villeneuvea (Sicario, Blade Runner 2049, Příchozí) dokončí příběh první knihy autora Franka Herberta, v plánu je však ještě třetí díl adaptující následující román Spasitel Duny. Herecká sestava čítá jména jako Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Stellan Skarsgård nebo Christopher Walken.

V českých kinech startuje Duna: Část druhá 29. února 2024.

Zdroj: Independent, The Playlist

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný