4. října 2024 13:15

Jeden z nejoriginálnějších sci-fi hororů má drsné pokračování. Pusťte si jeho trailer a mrkněte na ohlasy

Trailer filmu Díra 2 (The Platform 2).

Děsivé podobenství o neúprosném vězení budoucnosti se vrací s novým tajemstvím i zvraty.

Apokalyptické sci-fi Díra namíchalo v roce 2019 zajímavý koktejl hororu, thrilleru, psychologického filmu i nepříjemné úvahy o fungování společnosti. Vyprávělo příběh o děsivém betonovém vězení, kde se lidé v horních patrech najedí lépe než ti dole, kteří umírají a živoří, a o jednom muži, který se snaží prosadit změnu, aby měli všichni dostatek.

Čtěte také: Nejočekávanější horor současnosti ukazuje v traileru příchod legendárního monstra z temnot

Snímek skončil zajímavým zvratem, na který ideově navazuje pokračování s jednoduchým názvem Díra 2, v němž záhadná postava nastolí v Díře nový řád, ale nebude to ke spokojenosti všech – a výsledkem je samozřejmě nový chaotický kolotoč bezpráví a násilí. Film opět režíruje španělský šikula Galder Gaztelu-Urrutia, který je tentokrát i autorem scénáře. Nové skupiny hrdinů se chopili herci jako Hovik Keuchkerian, Milena Smit, Natalia Tena, Óscar Jaenada nebo Tadaši Ito.

A jak to dopadlo? Podle kritických odhadů o něco hůře než v případě původního filmu, který na Rotten Tomatoes zaznamenal 81 % pozitivních recenzí od kritiků a 73 % od diváků. Pokračování zatím nemá oficiální skóre, ale prozatím je jich 80 % kladných.

Například prestižní IndieWire konstatuje, že se podařilo do známého půdorysu vměstnat spoustu zajímavých nových nápadů, které udržují diváka v napětí a dávají mu i žánrové libůstky, mezi které patří pořádná dávka šoku doprovázená nekompromisní syrovou krvavostí. Problémem filmu je, že jednotlivé scény nepropojuje dostatečně silný příběh, což oslabuje emocionální napojení na postavy. V rámci produkce streamovacích služeb jde však podle recenze stále o velice nadprůměrný a zajímavý počin.

Díra 2 je na streamu dispozici od pátku 4. října 2024.

Zdroj: Collider, Rotten Tomatoes

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický