25. července 2024 14:55

Hvězda Duny jako Bob Dylan. Úžasný trailer představuje mládí hudební ikony

První trailer životopisného filmu A Complete Unknown.

Novinka chce zachytit jedinečné podmínky, které na počátku šedesátých let panovaly v New Yorku a z nichž vyrostl úkaz jménem Bob Dylan.

Není náhodou, že nejzářivější vycházející hvězda současného Hollywoodu Timothée Chalamet (Duna, Wonka, Král) ztvární devatenáctiletého Boba Dylana, který coby osamělý písničkář způsobil možná největší převrat v dějinách populární hudby. Stane se tak ve filmu A Complete Unknown pojmenovaném podle verše z Dylanovy ikonické písně Like A Rolling Stone.

Čtěte také: DiCaprio jako jazzová legenda. Režisér Scorsese plánuje hvězdně obsazenou Sinatrovu biografii

Režisérem hudební biografie je James Mangold, který už si žánr vyzkoušel ve snímku Walk the Line o Johnnym Cashovi, ale zaujal i závodním snímkem Le Mans '66 nebo temnou komiksovkou Logan: Wolverine. Filmové řemeslo ho na Kolumbijské univerzitě učil Miloš Forman, který byl s newyorskou hudební scénou pevně spjatý, jelikož žil ve svých amerických začátcích v legendárním Chelsea Hotelu, stejně jako Dylan.

V traileru můžeme vidět nejen zmíněný hotel, coby Dylanovo útočiště, ale také jeho oblíbené Cafe Wha? a slyšet protestní píseň A Hard Rain’s a-Gonna Fall v podání samotného Chalameta, který zachytil Dylanův rozvolněný styl, aniž by se tlačil k doslovnému napodobování. Naznačen je milostný trojúhelník s Joan Baez (Monica Barbaro) a fiktivní postavou Sylvie Russo (Elle Fanning), jejímž předobrazem byla tehdejší skutečná písničkářova láska Suze Rotolo, známá třeba z obalu desky The Freewheelin’ Bob Dylan z roku 1963 (viz. galerie).

V traileru nechybí spousta dalších slavných hudebních figur tehdejší doby jako Pete Seeger (Edward Norton), Johnny Cash (Boyd Holbrook), Woody Guthrie (Scoot McNairy), Harold Leventhal (P.J. Byrne) nebo Bob Neuwirth (Will Harrison).

Snímek je adaptací knihy Dylan Goes Electric od Elijaha Walda, která vypráví o tom, jak se Dylan hned na úsvitu kariéry vzepřel škatulce solitéra s kytarou a v roce 1965 šokoval publikum na folkovém festivalu v Newportu elektrifikovanou verzí svého zvuku s kapelou. Samotný Dylan poskytoval Mangoldovi konzultace při psaní scénáře a absolvoval s ním několik schůzek.

Snímek má vstoupit do amerických kin ještě před koncem roku 2024, do těch britských a zřejmě i českých se podívá až začátkem roku následujícího. Dylan se v říjnu 2024 po několika letech opět zastaví v Česku, když ve dnech 4. až 6. října 2024 zahraje tři večery v pražské hale O2 Universum.

Zdroj: Deadline, Variety

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický