7. srpna 2023 12:10

Barbie překročila nejdůležitější metu. Jde o fenomenální úspěch

Bude z Barbie nejúspěšnější film roku 2023? A jak si vede Nolanův Oppenheimer?

Růžová jízda ani zdaleka nekončí a filmová Barbie po svém třetím víkendu v kinech překonala bájnou miliardu dolarů v celosvětových tržbách. Udržela si první příčku, přestože čelila dvěma poměrně silným premiérám v podobě žraločího akčňáku Meg 2: Příkop a animované komiksovky Želvy Ninja: Mutantí chaos.

Greta Gerwig se díky Barbie stala první ženou, jejíž film překonal miliardovou hranici a nepůjde zdaleka o konečné číslo. Film poklesl o pouhých 43%, dá se tedy očekávat, že se stane nejúspěšnějším filmem roku 2023, kterým je prozatím Super Mario Bros. ve filmu s globálním součtem 1,35 miliardy dolarů. Barbie se rovněž stala nejúspěšnějším filmem všech dob studia Warner Bros. hned ve 12 zemích včetně Brazílie, Austrálie nebo Polska. Film navíc teprve čeká premiéra v Japonsku.

Úspěch filmu ukazuje, že se v rámci zavedených značek, jakou je plastová panenka od Mattela, nemusí vyplatit sázet na jistotu, ale raději svěřit látku tvůrcům s jasným rukopisem a vizí. A taky že nejlepším posílením značky může být, když nebude příliš úzkoprsá, ačkoli má sama dost škraloupů z minulosti, jak píšeme třeba v článku o propojení Barbie a amerického zbrojařského průmyslu skrze kontroverzního designéra populární panenky.

Skvěle si vede taky druhý film tvořící událost zvanou Barbenheimer. Oppenheimer od Christophera Nolana už globálně nasbíral 558 milionů dolarů, což je na tříhodinový film podle skutečné události skutečně vynikající počin. Celkově tak míří k 800 milionů, což je hned na chvost nejúspěšnější Nonanovy trojky, kterou tvoří Počátek (870 milionů), Temný rytíř (1 miliarda) a Temný rytíř povstal (1,1 miliardy).

Zdroj: Deadline

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný