21. července 2023 17:50

Zatajovaný původ Barbie ji mrazivým způsobem propojuje s Oppenheimerem

Barbie a Oppenheimera nespojuje jenom fakt, že filmy o nich vstoupily do kin ve stejný den.

Zatímco filmová Barbie s tváří Margot Robbie plní kina po celém světě a v kancelářích majitele licence Mattela bouchají šampaňské, sluší se připomenout poněkud temnější a komplikovanější historii této populární panenky a jejích tvůrců, která sahá až do amerického zbrojního průmyslu.

Oficiální verze vzniku populární panenky, která s obrovským úspěchem vstoupila na trh v roce 1959, mluví o tom, že ji vymyslela Ruth Handler a pojmenovala ji po své dceři Barbaře. Je to sladký a dojemný příběh o mateřské lásce. Jenže existuje ještě druhý příběh, který vypráví o posedlosti designéra panenky nedosažitelnou představou dokonalé ženy.

Raketová Barbie

Oním designérem byl Jack Ryan, jehož jméno je i na patentu Barbie. Tento dosti výstřední muž byl v soukromí posedlý ženami a sexem a jeho tehdejší manželkou byla... tušíte správně... Barbara Ryan, které nikdo neřekl jinak než Barbie. „Pojmenovat panenku Barbie vzešlo prokazatelně od mého otce, nikoli od Ruth Handler,“  zdůraznila dnes osmašedesátiletá Anna Ryan, dcera Jacka a Barbie, která vše popsala i v podcastu Dream House: The Real Story of Jack Ryan.

Jack Ryan se později pro Mattel podílel na vývoji populárních hraček jako Ken, Hot Wheels nebo Chatty Cathy, ale i mnoha dalších inovacích. Ještě před svou hračkářskou kapitolou však vyvíjel rakety AIM-7 Sparrow a MIM-23 Hawk pro významného kontraktora Pentagonu, zbrojařskou společnost Raytheon. Asi není třeba připomínat, že se právě raketová technologie stala primárním nosičem jaderných zbraní poté, co Robert Oppenheimer a jeho tým vědců sestrojil první atomovou bombu.

Osoba Jacka Ryana však není fascinující pouze provázaností s americkým zbrojním průmyslem. Jak už jsme zmínili, byl posedlý ženami. Barbie Ryan byla příkladnou kráskou, která se nějaký čas věnovala modelingu a pečlivě dbala o svou dokonalou vizáž. Manželství to však neudrželo. Příliš nepomohla Jackova záliba v záletech, pořádání orgií a swingers večírků.

Jack měl později mnoho krátkodobých vztahů a další čtyři manželství. Většina jeho žen by se dala označit jako panenkovské Barbie typy, včetně krásky a herečky maďarského původu Zsa Zsa Gabor. Ta byla vdaná dokonce devětkrát, většinou za herce či milionáře, a její milostné eskapády s celebritami mnoho desítek let plnily bulvár. „Konečně našel svou Barbie,“ psala tehdy média o Ryanově sňatku s Gabor.

Růžově neskončilo ani relativně dlouhé Ryanovo manželství s Mattelem. V osmdesátých letech s ním absolvoval vyčerpávající soudní bitvu, že mu krátí výplatu licenčních poplatků, což Mattel nakonec raději vyřešil mimosoudně. Svůj život ukončil v depresích sám střelnou zbraní v roce 1991.

Pohádka jak od Mattela

Až tři roky po Ryanově sebevraždě vyšla autobiografie Ruth Handler s názvem Dream Doll a v ní taky její verze vzniku panenky Barbie, která měla být celá jejím dílem – o kontroverzním a tragickém hrdinovi celého příběhu Ryanovi ani zmínka. Jenže ani Ruth Handler není zrovna bez poskvrny.

V roce 1974 byla nucena odstoupit z pozice prezidentky Mattela poté, co série vyšetřování přišla na podvody ve firemním účetnictví a krácení daní. Z vedení Mattela byl vypuzen i její manžel a spoluzakladatel společnosti Eliot. Ruth Handler dostala pokutu a 2 500 hodin prospěšných prací.

Bez ohledu na svůj nejasný původ i dlouholetou kritiku, že betonuje ženské stereotypy, se však panence Barbie výtečně daří. Bude tomu tak nepochybně i nadále, když režisérka Greta Gerwig filmem Barbie dokončila její rebranding na vlajkonošku feminismu.

Zdroj: New York Post

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný