10. října 2024 10:55

Divoká romance s prostitutkou patří mezi nejlepší filmy roku. Trailer ukazuje zábavnou a živelnou pecku

Český trailer filmu Anora.

Jeden z nejoceňovanějších filmů roku konečně míří i do českých kin.

Anora si nejdříve odnesla Zlatou palmu z letošního festivalu v Cannes, ale tam se její tažení ani zdaleka nezastavilo, protože podle záplavy pozitivních recenzí by se mělo jednat o hlavního oscarového kandidáta. Podle kritiků jde o film, který je originální a dobře ví, co i jakým způsobem chce vyprávět a jak u toho bavit diváky. Navíc se může opřít o pevnou režii Seana Bakera (The Florida Project, Red Rocket, Transdarinka) a civilně přirozené herecké výkony.

Vypráví příběh Anory (Mikey Madison), mladé sexuální pracovnice z Brooklynu, která dostane šanci na svůj příběh Popelky, když se v atmosféře nekonečného večírku seznámí s divokým synem ruského oligarchy Ivanem (Mark Ejdelštein) a po několika propařených dnech se za něj v Las Vegas provdá. Jakmile se zpráva dostane do Ruska, její pohádka je ohrožena, protože rodiče se vydávají do New Yorku, aby její sňatek anulovali. Ona je však rozhodnutá se o svůj šťastný konec porvat.

„Přes všechny otázky, které vás napadnou ohledně rozhodnutí hlavní hrdinky Ani (holka, najdi si právníka), nakonec film vždy pozvednou přesvědčiví herci po boku Madison. Pro hvězdu seriálu Bude líp jde o zlomový moment v kariéře, protože Ani ztvárnila s neochvějným charismatem. To stejné platí pro svěžího Ejdelšteina, který působí jako nový Timothée Chalamet, alespoň co se týče potenciální hvězdné síly,“ napsal The Playlist.

Snímek, který kombinuje prvky z filmů jako Pretty Woman a pouliční klasiky Po zavírací době, přidává do romantického dramatu dávky syrovosti, životem oprýskaného humoru i pochopení pro své značně vykolejené postavy. „Sean Baker se novým filmem řadí mezi nejvíce humanistické filmaře současnosti. Anora je živelné dílo. Radost se v něm míchá se smutkem, v tragických situacích nalézá komedii,“ napsala kritička magazínu RobertEbert.com. „Anora je jedním z nejzábavnějších filmů roku, který si prostě užijete,“ shrnul SlashFilm. Celkově zatím snímek získal podle Rotten Tomatoes 98 % pozitivních recenzí s průměrným hodnocením 9,2/10.

Čtěte také: 5 drsných romantických komedií z posledních let aneb I vztahovky umějí pořádně překvapit

Baker je zároveň autorem scénáře. Do dalších rolí obsadil v rámci autenticity často herce ruského původu jako Jurije Borisova, Darju Ekamasovu, Marii Tičinskou, ale také Paula Weissmana či komediální specialistku Ivy Wolk.

Anora vstoupí do českých kin 31. října 2024.

Zdroj: The Playlist, Rotten Tomatoes

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický