15. září 2024 15:55

7 nejzákeřnějších filmových zrádců, kteří šli daleko za hranu podlosti

Co by to bylo za pořádný příběh, kdyby v něm nefigurovala zrada? Nejhorší morální dilema, jakému může postava čelit, se napříč filmem objevuje nesčetněkrát. Podívejte se na na 7 nejpamátnějších případů, kdy zrada bolí nejvíc zrazeného hrdinu nebo samotného zrádce.

Jidáš z Jesus Christ Superstar

Legendární filmová adaptace konceptuálního alba Andrewa Lloyda Webbera zachycuje poslední dny Ježíše Krista pohledem jeho zprvu nejoddanějšího učedníka, později největšího kritika a nakonec zrádce Jidáše Iškariotského (Carl Anderson). Na rozdíl od biblických textů film ukazuje Jidáše jako člověka ve vleku okolností, zmítaného vlastními pochybnostmi, tlakem všudypřítomného římského impéria a nakonec i přístupem samotného Krista, který se snaží naplnit svůj osud. Jeho zrada je o to bolestivější, když je k ní nucen postupně.

Čtěte také: Čeští zrádci pohledem historika: Čurdu semlela rodina, Moravec podlehl slavomamu

Anakin Skywalker z Pomsty Sithů

Od začátku je jasné, jak tento příběh skončí, tím větší dopad ale má dekonstrukce původních vzorců Star Wars na diváka. Čím dál méně zřetelná hranice mezi dobrem a zlem a podvrácený archetyp hrdiny dávají vzniknout emotivnímu příběhu, v němž se hroutí staré pořádky a z hrdinného rytíře Jedi se stává chladnokrevný masový vrah.

Rotný Karel Vrbas z Atentátu

Zpracování událostí, v jejichž centru byla likvidace říšského protektora Reinharda Heydricha, patří k nejlepším československým válečným filmům vůbec. Důležitou postavou je člen likvidačního komanda rotný Vrbas (Josef Vinklář), který poruší disciplínu, navštíví svou matku a poskytne tak nacistům páku, díky níž jej využijí jako informátora. Josef Vinklář podává v roli zlomeného muže mistrovský výkon.

Fredo Corleone z Kmotra 2

Prostřední syn mocného mafiánského šéfa Vita Corleoneho (Marlon Brando a Robert De Niro) nikdy nebyl tak drsný jako nejstarší Sonny (James Caan), ani tak chytrý a tvrdý jako nejmladší Michael (Al Pacino). Fredo (John Cazale) je slaboch, který neumí příliš předvídat a snadno se nechá strhnout silnější osobností. Tato charakterová vada a hořkost z toho, že mu nikdo logicky nepřiznal jeho místo v hierarchii, jej nakonec dovedly do náruče soupeřů Corleoneho klanu. Tím si ovšem místo respektu vydobyl kulku do hlavy.

Alec Trevelyan ze Zlatého oka

James Bond měl za svou kariéru několik protivníků, kteří byli napsáni jako jeho zlý protiklad. Nejvíce mezi nimi ale ční Alec Trevelyan (Sean Bean), Bondův nejlepší přítel, kolega z jednotky 00 a zabiják stejně zdatný, chytrý a šarmantní jako Bond sám. Navíc zná Bonda skrz naskrz. Jeho zrada je o to bolestivější, že jejím prvním krokem je předstírání vlastní smrti, což má na Jamese značný psychologický dopad. O to více je pro diváka i hrdinu šokující odhalení, že právě on je hlavním padouchem celého snímku. Naštěstí jej hraje Sean Bean, a tak je od začátku jasné, že události snímku nepřežije.

Fung Sei z Killera

Nájemný vrah Ah Jong (Chow Yun Fat) věří jen jedinému člověku, a tím je jeho zprostředkovatel Fung Sei. Když jedna z Ah Jongových zakázek nevyjde podle představ zadavatele, ocitne se sám zabiják na mušce mnoha pistolníků, kteří sami umřou v dešti kulek. Přestože to podle popisu vypadá, že je Killer především akční nářez, jedná se hlavně o emotivní příběh o osamělosti a potřebě lidského citu, ať už ve formě milostného vztahu nebo přátelství. Právě to dostane zabrat, když se Fung Sei odkope jako člověk, který titulního zabijáka zradí padouchům.

Elizabeth Swann z Pirátů z Karibiku

Hrdinové pirátské série nejsou vyloženě přátelé na život a na smrt, koneckonců, mezi piráty to tak ani nefunguje. Přestože kapitán Jack Sparrow (Johnny Depp) nemá problém své společníky kdykoli zradit a podle potřeby s nimi manipulovat, nakonec neváhá udělat správnou věc. Co ale opravdu zabolí, není jeden z jeho úskoků, ale manévr provedený hrdinkou Elizabeth (Keira Knightley) na konci druhého dílu. Jack je v rámci kletby pronásledován obludným Krakenem. Trojici se podaří přemoci padouchy a použít jednu dostupnou loď, kterou uniknou před blížícím se monstrem. Bez vědomí ostatních však Elizabeth připoutá Jacka řetězem k vraku lodi a v podstatě jej Krakenovi předhodí. Jackova ironická pochvala, Willův znepokojený pohled a Elizabethin výraz jsou definitivním potvrzením, že překročila hranici mezi relativně slušným člověkem a pirátem.

Zdroj: Autorský text

Video, které jste mohli minout: Trailer remaku filmu Killer

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický