12. května 2024 11:07

Fotr na tripu 5: Mandarinkové šílenství a pohled od sopky na jedinečné lovkyně

Aktuální epizoda nabídne mimo jiné Pepovu úchvatnou škálu výrazů při ochutnávání rýžové pálenky.

Premiérový pátý díl korejského Fotra na tripu sledujte 15. května od 21.25 na Prima COOL!

Další dobrodružství Pepy Vrtala a jeho dcer začne tím, že holky zaspí příchod nového roku v Jižní Koreji. Přichází rok draka a sním i mnohá očekávání. Proč se děti budu fotrovi klanět? A co se korejsky naučí? Ale dost přejímání zvyků, pojďme se vydat za dalším dobrodružstvím a objevováním.

S novým lunárním rokem mají místní obyvatelé další zvyk: fotí se v rozkvetlé řepce – za peníze kasírované zemědělcem. Ochutnáme i místní populární drinky, třeba výživné rýžové víno Makoli. Somaek je další delikatesa. Rýžová pálenka, kterou zaliješ pivem, a pak se trikem zbavíš bublinek. Podle grimas fotra je to dost síla.

Na ostrově Jeju se pověnujeme také fenoménu Haeneyo. Lovkyně plodů moře se potápí do dvacetimetrové hloubky. Dřív se potápěly v plátěném oděvu, dnes v neoprenu. Do tradičního povolání se mladým slečnám už nechce. Vymře tedy, nebo se z něj stane jen turistická zajímavost? Už teď jsou na seznamu UNESCO jako kulturní dědictví tohoto místa. Lovkyně se dokážou potopit bez nádechu i na dvě minuty. A živí se tak už 400 let.

Čtěte také: Úchvatné automobilové šílenství v pokračování ságy Šílený Max. Shrnutí recenzí filmu Furiosa

Vydáme se i na túru. Tufový kužel, který vznikl po výbuchu podmořské sopky, je vyhledávaným turistickým místem. Jeju je obecně místem, které milují mineralogové a jeskyňáři. Na ostrově rostou mandarinky větší než pomeranče. A je na něm také nejstarší mandarinkový strom na světě, který stále plodí. Jak bude holkám chutnat? Pokud vás téma bere u srdce, najdete nedaleko Muzeum citrusů. To také střeží lávový děda.

Co dalšího parta zažije a proč jsou sušené mandarinky výrazem úcty? To se dozvíte 15. května od 21.25 na Prima COOL!

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický