11. října 2024 10:21

Elon Musk představil dvě zcela nová roboauta, včetně busu. Jezdí sama bez řidiče

Nejslavnější výrobce elektromobilů se blíží k dalšímu milníku osobní automobilové dopravy.

Druhý největší světový výrobce elektromobilů Tesla Motors (za čínským BYD) představil na akci s názvem We, Robot dvě nová robotaxi vozidla – prvním je menší Cybercab pro dvě osoby, druhým minibus Cybervan s kapacitou až 20 pasažérů. Obě jsou zcela autonomní a nemají tedy místo pro řidiče, volant ani pedály. Jezdí i zcela bez přítomnosti posádky.

Majitel společnosti Elon Musk prohlásil, že aktuální verze nemá ani nabíjecí port, jelikož se nabíjí indukčně a energii tak získává bezdrátově. Autonomní auta podle něho budou desetkrát až dvacetkrát bezpečnější než ta řízená lidmi a co se týče dopravy po městě, dostanou se cestující oproti dnešní autobusové dopravě na asi pětinové náklady.

Tesla plánuje zahájit veřejný provoz svých autonomních vozidel příští rok na území států Kalifornie a Texas. A co sériová produkce a tedy dostupnost pro koncové zákazníky? „Cybercab chceme začít vyrábět v roce 2026. Mívám problém s příliš optimistickými časovými odhady, tak bych to podal spíše tak, že před začátkem roku 2027,“ řekl Musk a dodal, že ještě předtím lidé ochutnají autonomní budoucnost díky aktualizaci vozů Model 3, Model Y, či Cybertruck. Díky nástupu autonomních vozidel tzv. na zavolání může podle Muska v budoucnu výrazně klesnout počet parkovišť, z nichž se stanou parky a městské ulice či náměstí už nebude zabírat takové množství aut.

Pokročilé A.I. modely a vylepšení v efektivitě baterií se promítají rovněž do vývoje humanoidních robotů, což Tesla ukázala na svém modelu Optimus, který by se již brzy mohl stát univerzálním pomocníkem i domácím společníkem. „Myslím, že v masové výrobě se můžeme dostat na cenu někde mezi dvaceti a třiceti tisíci dolary,“ poznamenal Musk, což v hrubém přepočtu bez daně znamená 470 až 700 tisíc korun. V rámci prezentace však roboti Optimus prováděli jen hodně základní úkoly jako mávání, podávání kelímků, hru kámen-nůžky-papír nebo tančení v předpřipravených choreografiích.

Teslu čeká na cestě k autonomním vozidlům ještě řada překážek. Společnosti Waymo nebo Cruise mají náskok mnoha milionů kilometrů v testování na veřejných komunikacích a přesto ještě nepřišly s žádným takto optimistickým plánem. Podle rozsáhlých vyšetřování navíc vozy Tesla s úrovní samořízení L2 (částečně řídící automatika) zkrátily desítky životů. Funkce asistence řízení jsou dle žalobců označeny klamavě jako Autopilot, což zdaleka neodpovídá jejich reálným schopnostem.

Zdroj: Business Today, The Verge

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický