14. prosince 2023 12:30

Elon Musk podivně okomentoval scénu s Teslami z nového apokalyptického filmu. Očividně ji nepochopil

Miliardář se potřeboval vyjádřit ke scéně s vozy jeho značky Tesla. Bohužel se ukázalo, že ji zřejmě ani neviděl.

Apokalyptický film Nech svět světem (Leave the World Behind) je momentálně globální jedničkou Netflixu a řadí se po bok podobně laděného K zemi hleď!, které vyšlo ve stejném období roku 2021. Režisér Sam Esmail (Mr. Robot, Homecoming) v něm skrze osudy dvou rodin líčí počínající kolaps Ameriky. Připomínáme, že následující text obsahuje lehké spoilery.

Ve filmu pozorujeme rodinu Amandy (Julia Roberts) a Claye (Ethan Hawke), jak si s dětmi Archiem (Charlie Evans) a Rose (Farah Mackenzie) pronajmou na víkend luxusní dům na Long Islandu. Jenže všechno se změní, když se u jeho dveří objeví cizinec G.H. (Mahershala Ali) s dcerou Ruth (Myha'la Herrold). Tvrdí, že dům je jejich a oba potřebují útočiště před znepokojivými událostmi, kterých byli svědky v centru New Yorku.

Postupně se ukáže, že jde o jakýsi řízený kolaps civilizace a zhruba v polovině filmu dojde na scénu, kdy se rodina Amandy snaží dostat autem zpátky do města. Narazí však na silnici ucpanou stejnými auty značky Tesla. Když se Amanda vydá zjistit, o co se jedná, dojde jí, že se auta sama navádí autopilotem na stejné místo a tam havarují. V poslední moment pak dokáže s rodinou ujet a vyhnout se další vlně aut mířících plnou rychlostí na místo střetu.

Když Netflix zveřejnil zmíněnou scénu na Muskově sociální sítí X, zareagoval Elon Musk nesouvisejícím komentářem: „Tesly se mohou nabíjet ze solárních panelů i v případě, že by se svět ocitl v situaci jak z Šíleného Maxe a nebyly by k dispozici žádné pohonné hmoty.“ Zcela tak minul pointu, jak nebezpečná mohou být auta ovládaná softwarem a se schopností samořízení v případě kyberapokalypsy.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Ten chlap to evidentně ani neviděl. Hlavně, že komentuje,“ zněla jedna z reakcí. „Nejlepší na tomhle filmu je pobouřený Elon,“ napsal další uživatel. Muskův komentář sice působil mimózně, nelze mu však upřít, že upozornil na výhodu elektromobilů při kolapsu společnosti, kdy skutečně nejsou závislé na centralizovaném zdroji pohonných hmot či energie.

Snímek Nech svět světem je teprve čtvrtým hraným celovečerním filmem produkční společnosti Higher Ground bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho manželky Michelle. Na kontě mají zejména oceňované dokumenty, včetně oscarové Americké fabriky o křížení čínské a americké kultury na půdě jedné americké továrny.

Zdroj: Decider, The Independent

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný