15. října 2024 13:29

Úžasní roboti na předváděcí akci Tesly byli ve skutečnosti lidé

Plně soběstační humanoidní roboti na akci Tesly dorazili jen naoko.

Elon Musk na prezentaci We, Robot představil pokrok společnosti Tesla v podobě autonomně řízených vozidel Cybercab, Cybervan a také robotů Optimus, kteří se pohybovali mezi hosty, tančili, servírovali nápoje, ale třeba i hráli společenské hry či konverzovali. Všechno vypadalo příliš dobře na to, aby to bylo pravda, což se záhy potvrdilo.

O všechny složitější operace kromě základního či předprogramovaného pohybu se totiž v pozadí starali lidští operátoři, což bylo znát především z konverzací. LLM neboli velké jazykové modely sice procházejí opravdu dynamickým vývojem, ale styl komunikace robotů a zejména bleskové a nenucené reakce okamžitě vedly hosty k otázkám.

„Kolik z tebe je ve skutečnosti umělá inteligence?“ ptá se ve zveřejněném videu známý technologický blogger Robert Scoble, načež mu Optimus hlasem operátora odpoví: „Nemůžu potvrdit, jak velká část. Na to budete muset přijít později.“ V jiné Optimusově reakci zaznělo přímé potvrzení: „Dnes mi asistuje člověk, ještě nejsem plně autonomní.“ Ve slově autonomní se navíc operátor bizarně přeřekl.

Čtěte také: 5 nejlepších filmů s roboty: Od Terminátora 2 k Robocopovi

Mnoho z nadšenců konstatovalo, že šlo pouze o zábavnou prezentaci, a že technologie umožňující robotům se samostatně pohybovat a energii na veškeré operace čerpat pouze z vestavěné baterie, je sama o sobě úctyhodná. Na druhou stranu je Tesla veřejně obchodovanou společností, jejíž šéf Musk v rámci prezentace sliboval, že humanoidní roboti Tesla budou již brzy k dispozici za 20 až 30 tisíc dolarů, tedy v hrubém přepočtu bez daně od půl milionu do 700 tisíc korun.

„Bude umět všechno, co budete chtít,“ popsal Musk a upřesnil: „Může být učitelem, hlídat vaše děti. Může vám vyvenčit psa, posekat trávník, dojít pro nákup, prostě být vaším přítelem, podávat nápoje. Udělá cokoli, na co si vzpomenete.“

A jak přesvědčivá přišla jeho slova globálním trhům? Akcie Tesly se propadly o více než osm procent. Analytik společnosti CFRA Garrett Nelson přišel s přirovnáním: „Bylo to jako sledovat film se spoustou zvratů a speciálních efektů, na jehož konci odcházíte a drbete se na hlavě.“

Zdroj: The Verge, TechCrunch

Video: trailer druhé sezóny nejlépe hodnoceného sci-fi seriálu současnosti Silo

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Zábavný / Publicistický